Barack Obama afirmă că "a venit timpul" pentru o soluţie diplomatică cu Iranul

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a solicitat marţi seară Iranului să încheie un compromis diplomatic pentru a pune capăt crizei provocate de programul nuclear controversat, cu două săptămâni înainte de o întâlnire între Teheran şi marile puteri.

315 afișări
Imaginea articolului Barack Obama afirmă că "a venit timpul" pentru o soluţie diplomatică cu Iranul

Barack Obama afirmă că "a venit timpul" pentru o soluţie diplomatică cu Iranul (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Liderii iranieni trebuie să admită că este timpul acum pentru (a găsi) o soluţie diplomatică deoarece o coaliţie este unită în a le solicita să îşi îndeplinească obligaţiile" internaţionale, a declarat preşedintele Obama, în cadrul discursului său în faţa Congresului privind starea naţiunii.

"Vom face tot ce este necesar pentru a îi împiedica să obţină o armă nucleară", a repetat Obama, în conformitate cu poziţia pe care a adoptat-o public de aproape un an.

Iranul şi grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au convenit să se întâlnească la 26 februarie la Almaty, în Kazakhstan, pentru un nou ciclu de negocieri după o ultimă întâlnire fără succes în iunie 2012 la Moscova.

Secretarul de Stat american John Kerry a solicitat vineri Iranului să vină să vorbească "cu adevărat despre problemă", promiţând că "comunitatea internaţională (va fi atunci) pregătită să răspundă" pozitiv.

Londra a evocat o "nouă ofertă credibilă" a grupului 5+1 şi Moscova a declarat că aşteaptă "progrese importante" la Almaty.

Un responsabil iranian a răspuns luni că a "ascultat noile propuneri" ale marilor puteri. Însă preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a reafirmat anterior că ţara sa nu va ceda "nimic din drepturile legitime" în domeniul nuclear.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici