Barack Obama analizează posibilitatea unor raiduri aeriene contra insurgenţilor din Irak. Casa Albă: Irakul este în pragul unei catastrofe umanitare

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, analizează posibilitatea lansării unor raiduri aeriene în nordul Irakului, în zonele ocupate de insurgenţi ai grupului terorist sunnit Stat Islamic, afirmă surse oficiale americane, citate de ziarul The New York Times.

708 afișări
Imaginea articolului Barack Obama analizează posibilitatea unor raiduri aeriene contra insurgenţilor din Irak. Casa Albă: Irakul este în pragul unei catastrofe umanitare

Barack Obama analizează posibilitatea unor raiduri aeriene contra insurgenţilor din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit surselor citate, preşedintele Obama a analizat o serie de opţiuni, în cadrul reuniunii Consiliului pentru Securitate Naţională. Printre opţiunile examinate se numără raiduri aeriene asupra poziţiilor insurgente şi paraşutarea de provizii alimentare pentru cei circa 40.000 de refugiaţi din zona Sinjar, în nordul Irakului.

"Este posibil să asistăm la o catastrofă umanitară în acea zonă. Preşedintele Obama va lua rapid o decizie", a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul Administraţiei americane, citat de The New York Times.

"Orice acţiune militară va fi limitată, precisă şi eficientă", a afirmat un alt oficial american.

Insurgenţi sunniţi membri ai grupului terorist Stat Islamic au ocupat joi Qaraqosh, cel mai mare oraş creştin din Irak (având 50.000 de locuitori), şi alte zone din provincia Ninive, inclusiv principalul oraş, Mosul.

Casa Albă: Irakul este în pragul unei "catastrofe umanitare"

Casa Albă a condamnat vehement, joi, ofensiva insurgenţilor sunniţi în nordul Irakului, denunţând o situaţie apropiată de o "catastrofă umanitară".

"Colaborăm intens cu Guvernul irakian pentru a-l ajuta să facă faţă situaţiei umanitare", a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

"Acţiunile insurgenţilor au amplificat criza, iar Irakul se apropie de o catastrofă umanitară", a spus Earnest.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici