Barack Obama, aşteptat pe 26 martie la Bruxelles, la summitul UE-SUA

Preşedintele american Barack Obama este aşteptat pe 26 martie, la Bruxelles, pentru a participa la un summit UE-SUA, a anunţat vineri o sursă din cadrul diplomaţiei europene.

100 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, aşteptat pe 26 martie la Bruxelles, la summitul UE-SUA

Barack Obama, aşteptat pe 26 martie la Bruxelles, la summitul UE-SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama se va întâlni cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Summitul va reprezenta o ocazie pentru Barack Obama de a răspunde aşteptărilor Uniunii Europene, cu scopul de a restabili încrederea dintre Bruxelles şi Washington, afectată de dezvăluirile privind amploarea programelor de spionaj ale Statelor Unite, a precizat această sursă.

Preşedintele american a anunţat vineri că a decis să limiteze puterile Agenţiei americane Securitate Naţională (NSA), reformând procedura de colectare a datelor telefonice şi renunţând la spionarea liderilor statelor aliate.

Comisia Europeană a calificat aceste angajamente drept un "un pas în direcţia cea bună" şi a cerut să fie urmate acţiuni concrete.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, s-a declarat "încurajată de faptul că cetăţenii care nu sunt americani vor putea beneficia de protecţie împotriva spionajului, însă aştept să văd concretizarea acestor angajamente cu legi".

"Vrem o protecţie a datelor", a insistat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Amploarea programlui american de spionaj dezvăluit de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia, a afectat grav relaţiile dintre Washington şi câţiva dintre aliaţii săi europeni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici