Barack Obama, dispus să ordone o operaţiune similară celei în care a fost ucis Osama ben Laden

Preşedintele american Barack Obama a declarat duminică, înainte de a pleca spre Europa, că ar ordona o operaţiune similară celei în care a fost ucis liderul reţelei teroriste Al-Qaida, Osama ben Laden, în cazul în care un alt lider terorist ar fi găsit în Pakistan, relatează BBC News Online.

226 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, dispus să ordone o operaţiune similară celei în care a fost ucis Osama ben Laden

Barack Obama, dispus să ordone o operaţiune similară celei în care a fost ucis Osama ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama a declarat, în acest interviu acordat BBC, că Statele Unite au avut în vedere suveranitatea Pakistanului, dar nu pot permite unor "planuri active să se realizeze, fără să acţioneze". Eliminarea liderului reţelei teroriste, într-un oraş-garnizoană din Pakistan, la 2 mai, a tensionat relaţiile între aceste două ţări aliate.

Dacă unul dintre liderii Al-Qaida sau liderul taliban, mollah-ul Omar, ar fi descoperiţi într-un loc din Pakistan sau alt teritoriu suveran, Statele Unite vor acţiona unilateral, dacă este nevoie, a spus preşedintele american, în acest interviu. "Misiunea noastră este să asigurăm securitatea Statelor Unite", a declarat Obama. "Respectăm foarte mult suveranitatea Pakistanului. Dar nu putem permite cuiva care planifică, în mod activ (acest lucru), să ne omoare oamenii sau aliaţii", a continuat el.

"Nu putem permite ca acest tip de planuri active să se realizeze, fără să acţionăm", a subliniat preşedintele american.

Refelectând asupra raidului, pe care el şi echipa sa l-a urmărit de la Washington, Obama a declarat că "au fost cele mai lungi 40 de minute din timpul preşedinţiei" sale. El a adăugat că eliminarea lui ben Laden ar putea fi "un impuls pentru o relaţie mai eficientă de cooperare" cu Pakistanul.

Barack Obama urmează să plece, duminică seara, într-o vizită în Europa. Acest turneu va cuprinde Irlanda, Marea Britanie, Franţa şi Polonia. Se aşteaptă ca tulburările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, războiul din Afganistan şi criza, care a obligat guvernele europene să adopte măsuri de austeriate, să fie principalele subiecte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici