Barack Obama, favorit în sondajele de opinie în Europa şi Japonia

Barack Obama, candidat pentru un al doilea mandat în Statele Unite, este favorit în sondajele din Europa şi Japonia, dar popularitatea sa este mai scăzută în China şi ţările musulmane, potrivit unui studiu publicat miercuri de centrul de cercetare Pew.

232 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, favorit în sondajele de opinie în Europa şi Japonia

Barack Obama, favorit în sondajele de opinie în Europa şi Japonia (Imagine: Me4diafax Foto/AFP)

La întrebarea: "Obama merită să fie reales?", 92 la sută dintre persoanele intervievate au răspuns da în Franţa, 89 la sută în Germania, 73 la sută în Marea Britanie şi 66 la sută în Japonia, potrivit acestui studiu realizat în 21 de ţări.

Preşedintele american este creditat însă cu 47 la sută din intenţiile de vot în Statele Unite, faţă de 43 la sută pentru adversarul său republican Mitt Romney, în ultimul sondaj Wall Street Journal/NBC publicat la 23 mai.

Şansele de a fi reales la Casa Albă ar fi în schimb compromise pentru Obama dacă cetăţenii mai multor altor state ar putea vota. În mai multe ţări musulmane, majoritatea cetăţenilor cred că acesta nu merită reales: 62 la sută în Liban, 73 la sută în Iordania şi 76 la sută în Egipt.

Chinezii sunt 39 la sută pentru şi 31 la sută împotriva realegerii lui Obama, la fel ca şi ruşii (27 la sută împotrivă şi 25 la sută pentru).

Chiar şi în ţările în care popularitatea sa a rămas ridicată, aceasta a scăzut faţă de 2009, când Barack Obama a preluat funcţia de preşedinte al Statelor Unite. În cele cinci ţări europene incluse în sondaj (Franţa, Marea Britanie, Germania, Spania şi Polonia), încrederea faţă de preşedintele american rămâne la o medie de 80 la sută, dar ea a scăzut cu şase puncte procentuale în raport cu 2009.

În paralel, imaginea Statelor Unite în lume s-a ameliorat.

"Imaginea Americii este mai bună de când (Obama) a venit la putere, în Europa, în Brazilia, în Japonia, în mai multe locuri din lume", a declarat pentru AFP Richard Wike, unul dintre responsabilii de acest studiu. "Aproape peste tot există mai puţin entuziasm însă pentru politica sa internaţională", a adăugat el.

Iar preşedintele Obama rămâne mai popular decât predecesorul său, când acesta din urmă şi-a încheiat al doilea mandat în 2008. În Germania, 14 la sută aveau încredere în George W. Bush, în prezent 87 la sută au încredere în Obama.

Dar în cinci ţări majoritar musulmane (Egipt, Iordania, Liban, Pakistan, Turcia), încrederea în Obama, deja slabă în 2009 (33 la sută) a scăzut la 24 a sută. În China, preşedintele a înregistrat cea mai mare scădere, trecând de la 62 la 38 la sută.

În ceea ce priveşte atacurile cu avioane fără pilot americane împotriva extremiştilor înarmaţi din Pakistan, Somalia şi Yemen, studiul arată o puternică opoziţie internaţională: majoritatea persoanelor chestionate se opun acestei politici în 17 ţări.

În plus, studiul arată că în opinia mondială, China a depăşit Statele Unite ca economie dominantă, chiar dacă acest lucru nu se vede în PIB-ul celor două ţări. În 2008, 45 la sută dintre persoanele chestionate în 15 ţări desemnau Statele Unite ca fiind prima economie de pe glob, faţă de 35 la sută care citau China. În 2012, China a trecut la 42 la sută, iar Statele Unite la 36 la sută.

Dar imaginea Statelor Unite rămâne în mare parte pozitivă în majoritatea ţărilor vizate de sondaj: Franţa (69 la sută), Marea Britanie (60 la sută), Japonia (72 la sută). Doar ţările musulmane sunt mai puţin favorabile: Turcia (15 la sută), Egipt (19 la sută), Liban (48 la sută), Tunisia (45 la sută).

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 26.000 de persoane în 21 de ţări în perioada 17 martie - 20 aprilie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici