Barack Obama îndeamnă Congresul să amâne adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Iranului

Preşedintele american Barack Obama a cerut luni Congresului să dea o şansă diplomaţiei în dosarul nuclear iranian, în contextul în care aleşii americani ameninţă că vor vota noi sancţiuni împotriva Teheranului.

79 afișări
Imaginea articolului Barack Obama îndeamnă Congresul să amâne adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Iranului

Barack Obama îndeamnă Congresul să amâne adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ceea ce vrem este să fie oferită o şansă diplomaţiei şi păcii. Ştiu că vorbesc nu doar în numele meu, ci şi al partenerilor din Grupul 5+1", a afirmat Obama în cursul unei reuniuni bilaterale cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, desfăşurată în Biroul Oval de la Casa Albă.

Grupul 5+1, cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania, au ajuns la un acord preliminar cu Iranul asupra programului nuclear al acestuia, la sfârşitul lui noiembrie, la Geneva. Teheranul şi Washingtonul au anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că acordul va fi pus în aplicare începând cu 20 ianuarie.

Acest acord, un pas important după ani de blocaj, prevede că nu vor fi adoptate noi sancţiuni împotriva Iranului pe termen de şase luni, perioadă în care Iranul a acceptat să suspende dezvoltarea controversatului său program nuclear, în încercarea de a se ajunge la un acord mai cuprinzător.

Iranul este suspectat, în pofida dezminţirilor sale, că încearcă să se doteze cu o arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil.

"Este o ocazie pe care nu o putem rata", a apreciat preşedintele american, în timp ce un grup de aleşi, atât republicani, cât şi democraţi, a depus un proiect de lege vizând impunerea unor sancţiuni suplimentare Teheranului pentru programul său nuclear, dacă negocierile actuale vor eşua.

"Nu a sosit timpul să impunem noi sancţiuni', a insistat Obama. La jumătatea lui decembrie, Casa Albă a avertizat că preşedintele american va opune veto-ul la o astfel de lege. Totuşi, această situaţie ar putea duce la o scădere a popularităţii lui Obama, dacă negocierile în dosarul iranian se vor încheia printr-un eşec.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici