Barack Obama îndeamnă Iranul să profite de un acord în dosarul nuclear pentru a pune capăt izolării

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a îndemnat Iranul, joi, să adopte măsuri semnificative în vederea ajungerii la un acord în dosarul nuclear, care ar însemna sfârşitul izolării economice a Teheranului.

273 afișări
Imaginea articolului Barack Obama îndeamnă Iranul să profite de un acord în dosarul nuclear pentru a pune capăt izolării

Barack Obama îndeamnă Iranul să profite de un acord în dosarul nuclear pentru a pune capăt izolării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un progres diplomatic real în acest an poate conduce la noi posibilităţi şi la o nouă prosperitate pentru poporul iranian în anii care vor veni", a afirmat Obama într-un comunicat şi un mesaj video transmis Iranului, cu ocazia sărbătorii Nowruz, Anul Nou iranian.

"Dacă Iranul profită de acest moment, Nowruz ar putea marca nu doar începutul unui nou an, dar şi un nou capitol în istoria Iranului şi în rolul său în lume, inclusiv relaţii mai bune cu Statele Unite şi poporul american", a continuat Obama, care a mizat pe adoptarea unor sancţiuni economice împotriva Teheranului, suspectat de dezvoltarea unui program nuclear în scopuri militare.

"Avem şanse să ajungem la un acord dacă Iranul ia măsuri semnificative şi verificabile pentru a asigura lumea că programul său nuclear vizează doar scopuri paşnice", a subliniat el.

"Dacă Iranul îndeplineşte aceste obligaţii internaţionale, (...) iranienii vor avea mai multe oportunităţi pentru a face comerţ şi a-şi consolida legăturile cu restul lumii", a spus preşedintele american.

În prezent, Teheranul şi cele cinci mari puteri (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) negociază la Viena un acord care ar trebui să garanteze caracterul paşnic al programului nuclear iranian.

În acest context, ministrul rus adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a avertizat miercuri seara că presiunile europene şi americane în privinţa alipirii Crimeei la Rusia ar putea influenţa poziţia sa în cadrul discuţiilor pe tema dosarului nuclear iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici