Barack Obama îndeamnă Turcia şi Rusia să depăşească tensiunile

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, îndeamnă Turcia şi Rusia să depăşească tensiunile generate de doborârea bombardierului rus pentru a se concentra pe prioritatea combaterii reţelei teroriste Stat Islamic.

588 afișări
Imaginea articolului Barack Obama îndeamnă Turcia şi Rusia să depăşească tensiunile

Barack Obama îndeamnă Turcia şi Rusia să depăşească tensiunile (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

"Turcia are dreptul la autoapărare, iar Statele Unite au un angajament solid în favoarea garantării securităţii şi suveranităţii acestei ţări", a declarat Obama, conform The New York Times, după o întrevedere cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

"Însă acum este necesar ca Turcia şi Rusia să depăşească tensiunile şi să nu fie distrase de la campania militară împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic şi de la eforturile de soluţionare a conflictului din Siria", a adăugat Obama.

"Avem cu toţii un inamic comun - grupul terorist Stat Islamic. Vreau să mă asigur că ne concentrăm pe eliminarea acestei ameninţări", a subliniat liderul Statelor Unite.

Relaţiile dintre Turcia şi Rusia au devenit tensionate după ce armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus Suhoi Su-24 la frontiera cu Siria. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave". Cei doi piloţi ai avionului s-au catapultat, unul fiind împuşcat mortal de insurgenţi sirieni de etnie turcă, iar celălalt fiind salvat într-o operaţiune specială ruso-siriană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici