Barack Obama l-a nominalizat pe senatorul Max Baucus pentru postul de ambasador al SUA în China

Preşedintele american, Barack Obama, l-a nominalizat pe senatorul democrat Max Baucus pentru postul de ambasador al Statelor Unite în China, a anunţat vineri Casa Albă.

36 afișări
Imaginea articolului Barack Obama l-a nominalizat pe senatorul Max Baucus pentru postul de ambasador al SUA în China

Max Baucus (magine: AFP/ Mediafax Foto)

Baucus, a cărui nominalizare trebuie aprobată de actualii săi colegi, este senator al statului Montana (nord-vest), începând din 1978, şi preşedinte al Comisiei de Finanţe din Senat.

În acest post, el a acumulat o expertiză importantă în probleme comerciale, un dosar central în relaţiile tumultuoase dintre Washington şi Beijing.

Baucus, în vârstă de 72 de ani, a anunţat în aprilie că nu va mai încerca să obţină un al şaptelea mandat de şase ani.

Dacă va fi confirmat de Senat, el îl va înlocui pe Gary Locke, un fost secretar pentru Comerţ al lui Obama aflat din 2011 la conducerea misiunii diplomatice din Beijing.

Relaţiile dintre Statele Unite şi China, parteneri comerciali, însă concurenţi geopolitici, au fost marcate în ultimii ani de numeroase crize, începând de la probleme economice, până la drepturile omului sau spionaj informatic.

Recent, Washingtonul a făcut apel către Beijing să renunţe la controversata zonă de identificare aeriană (ZAI) pe care a decretat-o în Marea Chinei de Est.

La 23 noiembrie, Beijingul a instaurat unilateral o ZAI deasupra unei mari părţi din Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan, înglobând, mai ales, un mic arhipelag controlat de Tokyo, Insulele Senkaku, şi revendicat de autorităţile chineze sub numele Diaoyu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici