Barack Obama refuză să recunoască opoziţia siriană drept un Guvern provizoriu

Preşedintele american Barack Obama a refuzat, miercuri, să considere opoziţia siriană reconfigurată drept unic reprezentant legitim al poporului sirian şi cu atât mai puţin drept un Guvern provizoriu în aşteptarea eventualei îndepărtări a regimului de la Damasc.

525 afișări
Imaginea articolului Barack Obama refuză să recunoască opoziţia siriană drept un Guvern provizoriu

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite au determinat opoziţia siriană să se extindă şi să se unească dincolo de Consiliul Naţional Sirian în exil, pentru a include în special grupurile care luptă în Siria, iar Washingtonul a salutat înfiinţarea, duminică, la Doha, a unei "Coaliţii naţionale siriene a forţelor de opoziţie şi ale revoluţiei".

În cadrul primei sale conferinţe de presă de la realegerea sa, la 6 noiembrie, preşedintele Obama s-a declarat "încurajat de faptul că opoziţia siriană a creat un grup (...) diversificat şi reprezentativ".

Dar el a avertizat că Statele Unite "nu sunt pregătite să o recunoască drept un fel de Guvern în exil".

"Noi îi considerăm o reprezentare legitimă a aspiraţiilor poporului sirian", a insistat preşedintele Statelor Unite, accentuând diferenţa faţă de omologul său francez, François Hollande, care a anunţat marţi că Franţa recunoaşte coaliţia naţională siriană ca "singura reprezentantă a poporului sirian şi, prin urmare, ca viitor Guvern provizoriu al Siriei democratice".

Ţările occidentale şi cele arabe care vor înlăturarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad cer de mai multe luni opoziţiei să se unească pentru a contura un eventual Guvern de tranziţie reprezentativ pentru toate comunităţile, sensibilităţile şi provinciile siriene.

În plus, preşedintele francez a evocat marţi eventuala livrare de arme de către Occidentali rebelilor. Până în prezent, Arabia Saudită şi Qatarul au furnizat arme uşoare opoziţiei, prin intermediul Turciei.

Poziţia Statelor Unite este, în această prinvinţă, cât se poate de clară şi nu a variat în decursul ultimelor luni: refuzul categoric de a livra arme rebeliunii de teamă ca aceasta să nu cadă în mâinile extremiştilor şi intensificarea asistenţei umanitare şi a ajutorului "non-letal" (echipamente de comunicare, formare etc.).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici