Barack Obama şi Dmitri Medvedev au semnat noul tratat START

Preşedintele america, Barack Obama şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, au semnat joi, la Praga, noul tratat START, destinat reducerii armamentului strategic, relatează MEDIAFAX Cehia.

50 afișări
Imaginea articolului Barack Obama şi Dmitri Medvedev au semnat noul tratat START

Barack Obama şi Dmitri Medvedev au semnat noul tratat START (Imagine: Mediafaxfoto.cz)

Tratatul limitează numărul focoaselor nucleare la 1.550 pentru ambele ţări, cu 75 la sută mai puţin decât prevedea precedentul tratat START (1991) şi cu o treime mai puţin decât acordul SORT (2002).

Noul acord START nu conţine prevederi care să afecteze planurile americane de instalare a unor elemente antirachetă în Europa, deşi se stipulează că ambele ţări se vor consulta în cazul planurilor antibalistice.

Documentul prevede efectuarea de verificări pentru controlul dezarmării. Controalele pot fi inopinate, dar se presupune că ambele ţări vor avea puncte de control permanente.

Semnarea Tratatului a avut loc la Castelul Praga, după care Barack Obama şi Dmitri Medvedev urmează să participe la un dineu cu preşedintele ceh, Vaclav Klaus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici