Barack Obama: Statele Unite sunt ameninţate în continuare de terorism

Statele Unite sunt ameninţate în continuare de terorism, dar riscul s-a transformat, fiind diferit de cel din septembrie 2001, afirmă preşedintele Barack Obama, citat de CNN.

385 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Statele Unite sunt ameninţate în continuare de terorism

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Viitorul terorismului este reprezentat de extremismul de pe plan intern şi de celulele reţelei teroriste Al-Qaida", a declarat Obama.

"America se află la răscruce în combaterea terorismului", a continuat Obama, respingând conceptul unui război extins împotriva terorismului şi pledând pentru o misiune mai limitată a Statelor Unite.

"Dincolo de Afganistan, trebuie să ne definim efortul nu ca un război global împotriva terorismului, ci mai degrabă ca acţiuni intense, punctuale, pentru destructurarea reţelelor extremiste violente care ameninţă America", a explicat Obama.

"Nici eu, nici orice alt preşedinte nu putem promite învingerea totală a terorismului. Nu vom putea elimina niciodată răul care există în inimile unora dintre oameni, nici pericolele din societatea noastră deschisă. Ce putem face şi ce trebuie să facem este să destructurăm organizaţiile care constituie un pericol direct, menţinând, în acelaşi timp, libertăţile şi idealurile pe care le promovăm", a spus preşedintele SUA.

Barack Obama a semnat un memorandum privind utilizarea avioanelor fără pilot

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat joi semnarea unui nou memorandum care stipulează circumstanţele în care Statele Unite pot utiliza avioane militare fără pilot în străinătate.

Potrivit memorandumului, persoanele vizate de raidurile aeriene trebuie să reprezinte o "ameninţare iminentă" împotriva americanilor. Raidurile nu pot avea loc dacă există posibilitatea capturării cu uşurinţă a suspectului.

Obama reiterează că intenţionează să închidă penitenciarul militar de la Guantanamo Bay

Preşedintele SUA, Barack Obama, a decis numirea unui emisar special care va supraveghea transferurile deţinuţilor de la Guantanamo şi cere Pentagonului să stabilească o locaţie unde pot fi organizate procese militare de excepţie.

Obama a anunţat că va anula moratoriul privind transferul în Yemen al deţinuţilor de la Guantanamo Bay, avertizând că dosarele deţinuţilor vor fi analizate de la caz la caz.

Preşedintele SUA a reiterat intenţia de a închide penitenciarul Guantanamo, precizând că va desemna un oficial responsabil de transferurile deţinuţilor.

De asemenea, Obama a cerut Pentagonului să stabilească o locaţie pe teritoriul SUA unde vor putea avea loc procese militare de excepţie pentru deţinuţii de la Guantanamo care deja sunt inculpaţi.

Discursul lui Barack Obama despre politica antiteroristă a fost întrerupt de o manifestantă

O manifestantă din partea grupului pacifist "Code Pink" l-a întrerupt de mai multe ori, joi, pe Barack Obama în timpul discursului său privind politica antiterorită a Statelor Unite, obligându-l pe preşedinte să improvizeze un răspuns pe loc.

"Este important să ascultăm ce are această femeie de spus. Evident, nu sunt de acord cu mare parte din ce a spus", a afirmat Obama, care era în curs de a încheia discursul când manifestanta, identificată de un fotoreporter AFP ca fiind Medea Benjamin, s-a ridicat pentru a îi cere explicaţii.

Benjamin, cunoscută la Washington pentru manifestaţiile sale din timpul intervenţiilor înalţilor responsabili, i-a cerut în special lui Obama să închidă închisoarea militară de la Guantanamo. 

Preşedintele, care a vorbit chiar despre acest subiect problematic, în care este în mare parte blocat de Congres, a remarcat că manifestanta "nu (îl) ascultă (...) însă aceste dosare sunt dificile iar ideea că le-am putea şterge este falsă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici