Barack Obama: Statele Unite sunt mai puternice, mai sigure şi mai respectate decât în urmă cu patru ani

Preşedintele Barack Obama a afirmat miercuri că Statele Unite sunt în prezent "mai puternice, mai în siguranţă şi mai respectate" decât în urmă cu patru ani, apărându-şi bilanţul în materie de politică externă cu mai puţin de şase luni înainte de a-şi pune mandantul în joc.

230 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Statele Unite sunt mai puternice, mai sigure şi mai respectate decât în urmă cu patru ani

Barack Obama: Statele Unite sunt mai puternice, mai sigure şi mai respectate decât în urmă cu patru ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Adresându-se celor aproximativ 1.000 de elevi ai şcolii aviatice din Colorado Springs (Colorado, vest), absolvenţi după patru ani de studii, Obama le-a spus că la momentul admiterii lor situaţia era marcată de "mari dificultăţi pentru ţară".

"Forţele noastre erau implicate în două războaie. Al-Qaida, care ne-a atacat la 11 septembrie, era retrasă în ascunzători. Numeroşi aliaţi ai noştri erau hărţuiţi, iar locul nostru în lume avea de suferit. Economia noastră era în cea mai gravă recesiune de la Marea Depresie" din anii '30, a amintit Obama, adăugând că "au fost mulţi cei care s-au întrebat dacă Statele Unite mai sunt capabile să conducă lumea".

"În prezent, intraţi într-o lume diferită. Sunteţi prima promoţie din ultimii nouă ani care ajunge într-o lume în care niciun american nu mai luptă în Irak. Pentru prima dată în vieţile voastre, Osama ben Laden nu mai este o ameninţare pentru ţara noastră. Am împins Al-Qaida pe calea înfrângerii. Şi sunteţi primii absolvenţi care pot să vadă clar cum vom pune capăt războiului din Afganistan", a adăugat el.

"Peste tot în lume, Statele Unite arată încă o dată calea", a asigurat preşedintele, evocând în special "demnitatea şi libertatea" în lume.

"Graţie acestor progrese, Statele Unite suscită noi sentimente", a adăugat el. Şi chiar dacă scena internaţională "nu este un concurs de popularitate", "modul în care suntem văzuţi în lume are consecinţe asupra securităţii noastre naţionale, asupra vieţilor voastre".

"Astăzi, putem afirma cu încredere şi mândrie că Statele Unite sunt cele mai puternice, cele mai sigure şi cele mai respectate din lume", a adăugat preşedintele, candidat la propria succesiune la 6 noiembrie, declarându-se convins că "Statele Unite sunt excepţionale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici