Bărbat arestat în SUA pentru spionaj în favoarea Iranului vizând avionul F-35

Un bărbat american de origine iraniană a fost arestat în Statele Unite, după ce a încercat să trimită în Iran documente militare sensibile privind programul avionului de vânătoare de tip F-35, cel mai scump din istoria Pentagonului, a anunţat justiţia americană marţi.

855 afișări
Imaginea articolului Bărbat arestat în SUA pentru spionaj în favoarea Iranului vizând avionul F-35

Bărbat arestat în SUA pentru spionaj în favoarea Iranului vizând avionul F-35 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mozaffar Khazaee, în vârstă de 59 de ani, a fost arestat pe 9 ianuarie pe Aeroportul Newark (New Jersey), în timp ce se pregătea să urce la bordul unui avion către Teheran, via Frankfurt, se arată într-un comunicat al procurorului federal din Connecticut, Stephen Reynolds.

"Încerca să trimită în Iran documente care au legătură cu programul Joint Strike Fighter (JSF) F-35 al Forţelor Aeriene americane şi cu motoare de avioane de vânătoare, furate unor firme din domeniul industriei Apărării la care a lucrat", afirmă justiţia americană într-un document obţinut de AFP.

Cazul datează din noiembrie, când o încărcătură declarată "bunuri de menaj", trimisă cu camionul de către Khazaee din Connecticut, unde locuieşte, a fost interceptată la Long Beach (California). Cele două lăzi mari urmau să fie îmbarcate pe un vapor cu destinaţia Hamadan, în Iran.

Verificându-le conţinutul, vameşi au descoperit că acestea conţineau de fapt "numeroase cutii de documente pline de manuale tehnice", diagrame şi planuri ale motorului viitorului avion de vânătoare invizibil pe radar al armatei americane. În total, este vorba despre câteva mii de pagini de documente care purtau ştampila "ITAR", interzicând orice comunicare în străinătate fără o autorizaţie specială.

Documentele aparţin unui număr de trei companii implicate în programul F-35, cărora justiţia nu le-a dezvăluit numele. Gigantul aeronautic Lockheed Martin conduce programul, în timp ce compania Pratt&Whitney este însărcinată cu construirea motoarelor avionului.

Inculpat pentru transport, transmitere şi export de bunuri obţinute prin furt sau prin fraudă, Mozaffar Khazaee riscă zece ani de închisoare şi o amendă în valoare de 250.000 de dolari.

Creat cu scopul de a înlocui o mare parte a flotei americane de avioane de luptă, avionul de vânătoare Lightning II de tip F-35 este programul de înarmare cel mai scump din istoria Statelor Unite, cu o sumă totală de 395,7 miliarde de dolari.

Armata americană prevede să producă 2.443 de avioane pentru ea şi alte câteva sute pentru opt dintre partenerii săi internaţionali care au investit în acest proiect, dar şi pentru alţi doi clienţi, şi anume Japonia şi Israelul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici