Barroso avertizează Moscova că anularea vizelor turistice este legată de drepturile omului

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a avertizat Rusia, într-un interviu publicat joi, că nu va avea loc un avans către acordarea unui regim de călătorie fără vize în lipsa unui progres în domeniul drepturilor omului.

270 afișări
Imaginea articolului Barroso avertizează Moscova că anularea vizelor turistice este legată de drepturile omului

Jose Manuel Barroso (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem un dialog constructiv despre vize (...), dar este important ca partenerii noştri ruşi să adopte măsuri în domenii în care am convenit (acest lucru), ca de exemplu lupta împotriva corupţiei, spălării de bani, securitatea datelor şi drepturile omului", a declarat Barroso într-un interviu publicat de ziarul Kommersant.

"Ar fi contraproductiv, în acest stadiu, să se stabilească o dată pentru intrarea în vigoare a unui regim de călătorie fără vize", a adăugat Barroso, care a început joi o reuniune de două zile, la Moscova, cu lideri ruşi, despre cooperarea Rusia-UE.

El i-a răspuns astfel preşedintelui rus Vladimir Putin, care a reclamat intrarea în vigoare a unui regim de călătorie fără vize, în timpul unui summit la Bruxelles, în decembrie.

Rusia negociază de mai mulţi ani cu UE anularea vizelor turistice şi denunţă în mod frecvent o abordare "politică" din partea Bruxelles-ului.

Un plan de trecere, în etape, la un regim de circulaţie liberă a fost adoptat în 2011 şi cuprinde, în afară de probleme legate de siguranţa paşapoartelor şi lupta împotriva imigraţiei clandestine, condiţii privind drepturile omului şi statul de drept.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici