Beijingul asigură că nu va provoca "incidente" în Marea Chinei

China nu va fi prima ţară care va "provoca incidente" în legătură cu insulele pe care şi le dispută cu statele vecine, l-a asigurat, marţi, ministrul chinez al Apărării pe omologul său american Chuck Hagel, aflat în vizită la Beijing.

165 afișări
Imaginea articolului Beijingul asigură că nu va provoca "incidente" în Marea Chinei

Beijingul asigură că nu va provoca "incidente" în Marea Chinei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul chinez al Apărării a făcut referire la diferendul dintre Beijing şi Tokyo în legătură cu insulele din Marea Chinei de Est, care provoacă temeri privind o confruntare militară între cele două puteri asiatice.

"Nu vom lua iniţiativa de a provoca incidente", l-a asigurat generalul Chang Wanquan pe secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, după vizita la bordul noului portavion chinez Liaoning, ancorat la baza navală Yuchi din oraşul Qingdao.

"Suveranitatea Chinei nu poate fi pusă sub semnul întrebării", a avertizat, însă, ministrul chinez al Apărării, care a subliniat că Beijingul "nu va face niciodată un compromis" în acest sens. El a adăugat că Beijingul este dispus pentru o soluţionare pe cale paşnică a diferendelor teritoriale cu ţările vecine.

Şeful Pentagonului a atras atenţia Chinei, duminică, asupra oricărui act unilateral pentru a-şi rezolva diferendele teritoriale cu Japonia sau cu alte ţări din Asia, invocând precedentul ucrainean. "Toate ţările au dreptul să fie respectate, indiferent că sunt mari sau mici", a declarat Chuck Hagel, după o întâlnire cu omologul său japonez, Itsunori Onodera.

Din toamna anului trecut, China se află într-o relaţie tensionată cu Japonia din cauza unui conflict teritorial şi a unor dispute legate de istorie. Beijingul revendică sub numele de Diaoyu un arhipelag nelocuit din Marea Chinei de Est pe care Japonia îl administrează sub numele de Senkaku.

Pe fondul disputelelor, China trimite cu regularitate nave înarmate în apele teritoriale ale acestui arhipelag contestat, iar în urmă cu câteva luni a decretat o zonă de identificare aeriană care acoperă insulele aflate în dispută.

Washingtonul a condamnat gestul şi a reamintit în mai multe rânduri că insulele Senkaku/Diaoyu aflate sub administraţia niponă sunt acoperite de acordurile de apărare americano-japoneze, fără să se pronunţe totuşi asupra apartenenţei lor.

Pe de altă parte, China îşi dispută suveranitatea asupra unor insule din Marea Chinei de Sud cu Filipine şi Vietnam.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici