Svetlana Tihanovskaia a reuşit să aprindă scânteia, nu şi flacăra. Situaţia politică din Belarus, explicată de un specialist: „Ideea de fraudă e prezentă acolo”

  • Svetlana Tihanovskaia a zguduit, în oarecare măsură, populaţia din Belarus, dar e de ajuns pentru a-l îndepărta pe Lukashenko
  • Expertul geopolitic Dan Dungaciu susţine că era de aşteptat, fiindcă mare parte din electorat e format din pensionari
  • Deşi Svetlana e o figură nouă, cum au fost şi Macron sau Zelenski, Dan Dungaciu spune că situaţia unui fost stat URSS e incomparabilă cu a acestor ţări europene
1538 afișări

Svetlana Tihanovskaia a schimbat atmosfera alegerilor din Belarus, anul acesta, dar „ultimul dictator al Europei” pare de neclintit din scaunul de preşedinte. Rezultatul a uimit-o pe contracandidata lui Lukashenko, dar şi pe susţinătorii săi, care sperau într-o schimbare.

Expertul în geopolitică Dan Dungaciu nu e uimit. Mare parte din populaţie e formată din pensionari, asociaţi cu administraţia Lukashenko. Iar cei ce doresc schimbare sunt prea puţini. Svetlana a mişcat ceva în rândul populaţiei, dar deşi figurile noi, precum Macron sau Zelenski au rupt rândurile de politicieni, Belarusul mai are cale lungă până acolo.

„Când vorbim de state precum Belarus, ideea de fraudă e o chestiune prezentă acolo. Vestea despre plecarea, dispariţia lui Lukashenko e puţin exagerată. Sigur că un tronson va fi, un tronson protestatar va exista. Dar nu înseamnă că ele, structural, au reuşit să modifice într-un mod radical societăţi. În Belarus, nu e vorba deocamdată de un populism bun, cum a fost Macron, el e un populist bun, în sensul că a dat de pământ cu toată clasa politică de mainstream din Franţa. Nimeni din fostul spaţiu URSS nu face parte din scena politică în regimul de tip Belarus. În Belarus este vorba de constituirea unei Opoziţii, în sensul democratic al cuvântului, ceea ce nu există acolo. E o construcţie, cum zic americanii, de la firul ierbii şi care probabil că va merge înainte”, explică Dan Dungaciu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici