Benjamin Netanyahu dispune de două săptămâni suplimentare pentru a forma un nou Guvern

Preşedintele israelian Shimon Peres i-a acordat premierului Benjamin Netanyahu două săptămâni suplimentare pentru a forma o nouă coaliţie guvernamentală, termenul iniţial expirând sâmbătă.

139 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu dispune de două săptămâni suplimentare pentru a forma un nou Guvern

Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vă acord două săptămâni suplimentare, conform legii, pentru a încheia misiunea de formare a unui Guvern", a declarat Peres în timp ce îl primea pe premier la reşedinţa prezidenţială din Ierusalim, sâmbătă seara, în cadrul unei scurte declaraţii televizate.

Desemnat oficial la 2 februarie de către preşedintele Peres să formeze noul Guvern în urma alegerilor din 22 ianuarie, în care lista sa a obţinut o victorie limitată, Netanyahu dispunea în acest sens de o perioadă de 28 de zile, putând cere o prelungire de două săptămâni. De obicei se cer şi cele 14 zile suplimentare pentru încheierea tratativelor guvernamentale.

La precedentele alegeri, din 2009, abia în a cincea zi suplimentară legală Netanyahu s-a declarat pregătit să prezinte Guvernul pentru a obţine învestitura Parlamentului.

În cazul unui eşec al lui Netanyahu în perioada respectivă, preşedintele trebuie să se întoarcă spre un alt deputat, care va dispune de aceeaşi perioadă pentru a încerca să formeze o coaliţie.

Lista comună formată de Likud (dreapta) al premierului şi partidul ultranaţionalist Israel Beiteinou s-a clasat pe primul loc la 22 ianuarie, cu 31 de mandate din totalul de 120 din Knesset (Parlament), un scor dezamăgitor pentru Netanyahu, care spera la cel puţin 40 de locuri.

După o întrerupere de două săptămâni, Likud a reluat joi negocierile cu noul partid de centru Yesh Atid, ajuns spre surpriza generală pe locul al doilea cu 19 locuri şi devenit partener de neevitat în orice coaliţie.

Comentatorii apreciază că Netanyahu mizează în prezent pe o coaliţie cu Yesh Atid şi partidul naţionalist Căminul Evreiesc (12 locuri), apropiat al coloniştilor, în detrimentul aliaţilor tradiţionali ultraortodocşi care ar putea rămâne în opoziţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici