Beppe Grillo, noul arbitru al politicii italiene: Mişcarea Cinci Stele exclude posibilitatea participării la o coaliţie guvernamentală

Mişcarea Cinci Stele exclude posibilitatea participării la o coaliţie guvernamentală în Italia, dar ar putea aproba măsuri de la caz la caz, a declarat liderul populist Beppe Grillo.

417 afișări
Imaginea articolului Beppe Grillo, noul arbitru al politicii italiene: Mişcarea Cinci Stele exclude posibilitatea participării la o coaliţie guvernamentală

Beppe Grillo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mişcarea Cinci Stele nu va participa la nicio coaliţie", a scris pe blog fostul comic.

"Nu suntem împotriva tuturor. Vom analiza fiecare reformă, de la caz la caz. În acest moment nu este cazul să vorbim de alianţe. Trebuie să ajungem la solidaritate în întreaga ţară", a adăugat liderul populist.

Beppe Grillo a precizat că parlamentarii săi vor bloca orice tentativă de formare a unei coaliţii în Parlament.

Grillo a sugerat că dramaturgul şi laureatul Nobel Dario Fo ar putea fi candidatul formaţiunii sale pentru funcţia de preşedinte al ţării.

Beppe Grillo, noul arbitru al politicii italiene

Fostul comic Beppe Grillo a depăşit orice previziune, devenind un actor esenţial pe scena politică italiană, ca urmare a rezultatului alegerilor, unde zeci de parlamentari au fost aleşi sub stindardul Mişcării 5 Stele (M5S).

Cu peste un sfert din voturi, Mişcarea 5 Stele a devenit primul partid politic italian în Parlament şi a treia forţă după coaliţiile de dreapta şi de stânga.

"Grillo va juca un rol decisiv. El va hotărî dacă va încheia un acord limitat cu stânga, sau va milita în favoarea noilor alegeri", apreciază Roberto D'Alimonte, profesor de Ştiinţe Politice la universitatea romană Luiss.

"Are toate atuurile în joc", subliniază el. Drumul parcurs de bloggerul de 64 de ani, care a făcut o campanie maraton în întreaga Italie, a raliat prin întâlnirile sale mii de italieni exasperaţi.

Tribunul a ştiut să joace cartea respingerii clasei politice şi exasperarea compatrioţilor săi, cu convingeri deopotrivă de dreapta şi de stânga, împotriva austerităţii. El şi-a fondat mişcarea în 2009 şi mulţumită blogului său (cel mai citit din Italia) Grillo a sedus un număr mare de italieni, îndeosebi din rândul tinerilor.

Ascensiunea sa a fost accentuată de scandalurile de corupţie din partidele politice, care au izbucnit în ultimele luni în Italia, astfel încât de la o simplă mişcare cetăţenească pornită pe internet, Mişcarea 5 Stele a devenit o veritabilă forţă politică.

Un prim semnal al acestui nou statut în lumea greilor este victoria detaşată în alegerile regionale, din octombrie, în Sicilia, unde a devenit primul partid. Odată instalaţi, aleşii Mişcării şi-au construit o imagine favorabilă în faţa opiniei publice prin reducerea propriilor salarii în scopul de a crea un fond de ajutorare, destinat micilor întreprinderi.

Ei au mai obţinut anularea unui proiect de instalare a unui sistem de radar american într-o rezervaţie naturală: un exemplu de problemă locală faţă de care sunt ataşaţi partizanii lui Grillo.

Fidel originii sale, partidul şi-a definit programul pentru alegerile legislative pornind de la contribuţiile provenite din mediul virtual.

Un număr mare de parlamentari aleşi sub emblema celor cinci stele sunt tineri, cu vârste puţin peste 25 de ani, vârsta minimă necesară pentru intrarea în Cameră şi având cu convingeri asupra unor măsuri în favoarea protecţiei mediului şi protecţiei sociale.

Aproape toţi aleşii sunt novici în politică şi provin din medii foarte diferite: studenţi, femei casnice, medici, şomeri şi chiar un astrofizician.

Partizanii lui Grillo afirmă că acest val va da un nou suflu mediului politic italian. Adversarii îl critică considerându-l un grup populist imprevizibil, cu obiective complet nerealiste, ca anularea datoriei italiene şi săptămâna de muncă de 20 de ore.

Mişcarea "nu are purtători de cuvânt sau un mecanism clar de luare a deciziilor", observă James Walston, profesor de Relaţii Internaţionale la Universitatea americană de la Roma. De aici incapacitatea de a avea un interlocutor potrivit pentru a crea eventuale alianţe.

Pentru Mauro Calabresi, director al cotidianului La Stampa, acest lucru "este posibil şi ar trebui găsite convergenţe între partidele tradiţionale şi noii parlamentari 5 Stele. Ei ar trebui să fie trataţi ca o resursă, nu ca un duşman".

O altă problemă este că Beppe Grillo însuşi nu a intrat în Parlament, datorită unei condamnări pentru ucidere din culpă, într-un accident de maşină, în anii 1980, care nu i-a permis să acceadă în Parlament, platforma Mişcării 5 Stele excluzând candidaţii cu cazier judiciar de la ocuparea de funcţii publice.

Într-un interviu acordat luni seara, Beppe Grillo a estimat că partidele politice tradiţionale nu vor rezista "mai mult de şapte sau opt luni".

"Au eşuat, atât drepta cât şi stânga. Au fost acolo timp de 25 de ani şi au dus ţara în catastrofă. Problema Italiei sunt aceşti oameni. Ei nu vor sta mult acolo. Vor sta chiar foarte puţin", a avertizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici