Berlinul cere Moscovei să condamne reţinerea observatorilor OSCE în Ucraina

Guvernul german a cerut luni Moscovei să condamne explicit "reţinerea" observatorilor OSCE, deţinuţi de vineri de separatişti proruşi în estul Ucrainei.

234 afișări
Imaginea articolului Berlinul cere Moscovei să condamne reţinerea observatorilor OSCE în Ucraina

Berlinul cere Moscovei să condamne reţinerea observatorilor OSCE în Ucraina (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cerem responsabililor ruşi să se angajeze public pentru eliberarea observatorilor şi să se distanţeze foarte clar de astfel de acţiuni", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, el a cerut Moscovei "să-şi folosească influenţa asupra forţelor proruse din estul Ucrainei în vederea eliberării" angajaţilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

De altfel, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat, luni, la telefon, aproape o oră, pe această temă, a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al MAE german, Martin Schäfer.

"Ruşii au anunţat că sunt gata să accepte cererea germană" privind condamnarea publică a acestor acţiuni şi că vor încerca să obţină eliberarea observatorilor, printre care se află mai mulţi militari germani. "Deocamdată, nu am constatat rezultate concrete în urma acestui acord cu partea rusă", a afirmat purtătorul de cuvânt.

Consiliul permanent al OSCE se reuneşte luni la Viena într-o sesiune extraordinară consacrată conflictului din Ucraina.

În total, 12 persoane - opt străini şi patru ucraineni - au fost reţinute vineri de separatişti, care duminică s-au referit la ei ca fiind "prizonieri de război", pe care doresc să îi ofere la schimb contra unor persoane arestate de autorităţile ucrainene.

Unul dintre cei opt observatori a fost eliberat duminică seara din motive de sănătate şi a părăsit locul detenţiei, primăria din Slaviansk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici