Berlinul cere prelungirea armistiţiului în Ucraina, dă asigurări că efectivele NATO nu ameninţă Rusia

Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, a cerut miercuri prelungirea armistiţiului în estul Ucrainei şi a dat asigurări că efectivele militare NATO din ţările central şi est-europene nu reprezintă nicio ameninţare pentru Rusia, relatează site-ul agenţiei Reuters.

436 afișări
Imaginea articolului Berlinul cere prelungirea armistiţiului în Ucraina, dă asigurări că efectivele NATO nu ameninţă Rusia

Berlinul cere prelungirea armistiţiului în Ucraina, dă asigurări că efectivele NATO nu ameninţă Rusia

Sigmar Gabriel le-a cerut autorităţilor ucrainene şi insurgenţilor proruşi să prelungească armistiţiul temporar din estul Ucrainei, pledând pentru găsirea unei soluţii politice la conflictul separatist. În estul Ucrainei este în vigoare un acord temporar de încetare a focului care are scopul de a le permite localnicilor să poată desfăşura activităţi agricole. Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.

Într-o conferinţă de presă organizată alături de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, Sigmar Gabriel a cerut eforturi suplimentare pentru limitarea majorărilor bugetelor militare şi pentru contracararea unei noi curse a înarmării între Rusia şi Occident.

Administraţia Donald Trump şi Alianţa Nord-Atlantică au cerut majorarea bugetelor militare ale statelor membre NATO.

Sigmar Gabriel a dat asigurări că staţionarea a aproximativ 4.500 de militari NATO în regiunea baltică nu reprezintă nicio ameninţare pentru Rusia.

Sistemele antirachetă din România şi Polonia sunt capacităţi militare "foarte importante" şi reprezintă ameninţări pentru Rusia, a afirmat marţi Aleksandr Gruşko, ambasadorul rus la NATO, avertizând că deciziile Alianţei Nord-Atlantice generează o nouă cursă a înarmării.

Armata rusă va suplimenta prezenţa militară la frontiera vestică, a anunţat acum câteva zile ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, precizând că aceasta este o reacţie la activităţile NATO în ţări central şi est-europene, inclusiv în România.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici