Berlinul îl convoacă pe ambasadorul român în Germania

Guvernul german l-a convocat joi pe ambasadorul României la Berlin pentru a-i prezenta "preocuparea" sa faţă de situaţia politică din ţară, a anunţat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

1580 afișări
Imaginea articolului Berlinul îl convoacă pe ambasadorul român în Germania

Berlinul îl convoacă pe ambasadorul român în Germania (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"I s-a prezentat marea preocupare a Guvernului federal faţă de evoluţia politică internă din România", a anunţat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert într-un comunicat.

"În opinia Guvernului federal, măsurile adoptate de către Guvernul Ponta în ultimele zile în vederea reducerii prerogativelor justiţiei constituţionale şi transferării competenţei în materie de publicare a deciziilor judiciare ameninţă în mod serios principiul separării puterilor", potrivit comunicatului.

Premierul român Victor Ponta, acuzat de încălcarea statului de drept în ţara sa, a fost criticat joi, la Bruxelles, unde îşi continua campania de explicaţii oferite oficialilor UE, cu scopul evitării unor măsuri de retorsiune.

În decurs de o săptămână, majoritatea de centru-stânga din România a reuşit să îl suspende pe preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu, măsură care a primit undă verde din partea Curţii Constituţionale. Destituirea urmează să fie supusă validării unui referendum.

CE urmează să prezinte un raport asupra statului de drept în România şi Bulgaria, în a doua parte a lui iulie.

Acest raport se înscrie în cadrul "Mecanismului de Cooperare şi Verificare", introdus în aceste două ţări după aderarea lor la UE în 2007, vizând reforma sistemului judiciar şi măsurile împotriva corupţiei.

Raportul este aşteptat în special de Guvernul Olandei, care va hotărî în septembrie dacă renunţă la rezervele cu privire la aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen, de călătorie fără vize, din care în prezent fac parte 22 din cele 27 de state membre UE.

Ambasadorul României în Germania este Lazăr Comănescu.

Luni dimineaţă, cancelarul Agela Merkel a avut "o convorbire telefonică detaliată" cu preşedintele român Traian Băsescu, iar "în centrul discuţiei a fost desfăşurarea evenimentelor politice interne din România".

"Explicaţiile preşedintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră innacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept", se arata într-un comunicat al purtătorului de cuvânt Steffen Seibert.

Premierul Victor Ponta a declarat, tot luni, comentând discuţia telefonică dintre cancelarul Germaniei, Angela Mekel, şi preşedintele suspendat, Traian Băsescu, că nu Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul român şi că ceea ce vor vota românii nu poate fi schimbat de nimeni.

Ponta a mai declarat că este convins că pe 30 iunie, imediat după referendumul de demitere a şefului statului, niciun creştin democrat german n-o să-şi permită să mai jignească poporul român şi să spună că România este o dictatură, el întrebând, retoric: "Ce, suntem colonie?".

"Sunt convins că pe 30 iunie niciun creştin democrat german n-o să-şi permită să mai jignească poporul român şi să spună că suntem vreo dictatură. Eu ştiu că şi în Germania oamenii decid la vot. Sau în Germania e democratic să decidă oamenii la vot şi în România nu e democratic? Ce, suntem colonie?", a spus Ponta.

Marţi, premierul Victor Ponta a declarat că regretă modul în care a comentat declaraţiile cancelarului german, Angela Merkel, privind situaţia politică din România, în care a arătat că nu aceasta votează la referendum, dar a afirmat că oficialul străin ar fi trebuit să consulte toate părţile. "Regret acel răspuns, dar într-o logică normală trebuia să existe o discuţie şi cu cealaltă parte", a spus Ponta

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici