Berlusconi: Fac un mare sacrificiu personal rămânând premier pe timp de criză

Silvio Berlusconi a dat asigurări vineri, într-o înregistrare video adresată susţinătorilor săi, că a rămâne la conducerea Guvernului italian este "un mare sacrificiu", dar că nu are altă alegere din cauza crizei din zona euro, respingând apelurile la alegeri anticipate.

137 afișări
Imaginea articolului Berlusconi: Fac un mare sacrificiu personal rămânând premier pe timp de criză

Berlusconi: Fac un mare sacrificiu personal rămânând premier pe timp de criză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Să fii la guvernare, mai ales în mijlocul unei crize planetare ca aceasta, reprezintă pentru mine şi pentru toţi membrii Guvernului un mare sacrificiu personal, o povară de care, personal, m-aş elibera bucuros", a declarat Il Cavaliere într-o înregistrare video postată pe site-ul "Promotori della liberta" (http://www.promotoridellaliberta.it/).

"O criză a Guvernului este ultimul lucru de care are nevoie Italia în acest moment", este de părere Berlusconi, care a împlinit recent 75 de ani.

"Nu există alternativă la Guvernul" său, continuă Il Cavaliere, cerând opoziţiei de stânga să "se gândească la binele ţării" şi să înceteze să ceară plecarea sa. Chiar şi "alegeri anticipate (înainte de cele la termen, în 2013) nu ar servi la nimic", în opinia sa, pentru că acestea "ar crea instabilitate şi ar deschide noi spaţii pentru speculaţii financiare".

Adresându-se susţinătorilor săi care se îndoiesc de menţinerea majorităţii parlamentare, el a subliniat că are "voturile necesare pentru încheierea legislaturii". "Vom merge înainte, pentru a ne finaliza programul de reforme", a adăugat acesta.

Opoziţia de stânga nu este singura care cere plecarea lui Berlusconi, pe care îl acuză că se ocupă exclusiv de problemele sale judiciare, mai ales de cele derivând din scandalurile sexuale, între care şi afacerea Rubygate, în care este judecat, în prezent, la Milano, pentru relaţii sexuale cu o minoră, în schimbul unor sume de bani.

Patronatul este foarte pornit împotriva lui Il Cavaliere, căruia i-a cerut reforme structurale, în vederea relansării unei economii amorfe.

Autoritatea lui Berlusconi, a cărui popularitate este în cădere liberă, a fost slăbită şi de anunţurile scăderii ratingului ţării cu privire la datoriile suverane de către principalele agenţii internaţionale de cotaţie Standard and Poor's şi Moody's.

În plus, majoritatea dreptei este afectată de disensiunile între Berlusconi şi ministrul său pentru Economie, Giulio Tremonti, respectat în străinătate pentru seriozitatea planurilor sale de austeritate, dar şi de dificultăţile interne cu care se confruntă Liga Nordului, un aliat crucial pentru Il Cavaliere.

De asemenea, chiar în interiorul partidului acestuia, Poporul Libertăţii (PdL), un grup condus de senatorul Beppe Pisanu, un pilon al creştin-democraţiei, reflectează la crearea unui noi Guvern de centru-dreapta, fără Berlusconi, care să includă formaţiunile de centru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici