Bilanţul ciclonului Freddy depăşeşte 200 de morţi

Bilanţul victimelor ciclonului Freddy în Malawi şi Mozambic a trecut marţi de 200 de morţi, după ce furtuna record a provocat inundaţii şi alunecări de teren.

723 afișări
Imaginea articolului Bilanţul ciclonului Freddy depăşeşte 200 de morţi

FOTO Twitter

Echipele de salvare au avertizat că este posibil să fie mai multe victime.

Furtuna violentă a lovit sud-estul Africii la sfârşitul săptămânii trecute, fiind a doua furtună de la sfârşitul lunii februarie, după ce s-a format în largul Australiei şi a traversat Oceanul Indian.

Guvernul din Malawi a declarat că cel puţin 190 de persoane au fost ucise, 584 rănite şi 37 dispărute, în timp ce autorităţile din Mozambic, ţara vecină, au raportat 20 de morţi şi 24 de răniţi.

"Situaţia este foarte gravă", a declarat Guilherme Botelho, coordonator al proiectului de urgenţă al organizaţiei Medici Fără Frontiere (MSF) în Malawi. "Există multe victime, fie că sunt răniţi, dispăruţi sau morţi, iar numărul acestora va creşte în zilele următoare".

Mulţi oameni au murit în alunecările de teren care le-au luat casele din capitala comercială a ţării, Blantyre.

În întreaga ţară, aproape 59.000 de persoane au fost afectate şi peste 19.000 au fost strămutate, multe dintre ele adăpostindu-se acum în şcoli şi biserici.

Marţi, Freddy provoca încă ploi şi vânt în sudul Malawi, dar se aştepta o ameliorare a condiţiilor începând de miercuri seara, potrivit serviciului meteorologic al ţării.

Preşedintele Lazarus Chakwera, care s-a întors marţi în ţară după ce a participat la o conferinţă a Naţiunilor Unite în Qatar, a salutat eforturile de ajutorare ale voluntarilor. "Am ajuns într-o naţiune devastată", a declarat el.

Ciclonul Freddy a ajuns în Malawi, ţară fără ieşire la mare, luni dimineaţa, după ce a trecut prin Mozambic în weekend.

Furtuna a depăşit neoficial reperul Organizaţiei Mondiale de Meteorologie ca fiind cel mai longeviv ciclon tropical înregistrat vreodată, stabilit în 1994 pentru o furtună de 31 de zile numită John.

Malawi se confruntă deja cu cea mai mortală epidemie de holeră din istoria sa, care a ucis peste 1.600 de persoane începând de anul trecut. Temerile legate de o reapariţie a holerei, după ce epidemia a început în urma unei alte furtuni tropicale anul trecut, au fost exacerbate de lipsa vaccinurilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici