Bilanţul violenţelor din Kîrgîzstan a ajuns la 170 de morţi şi peste 1.700 de răniţi

Bilanţul violenţelor interetnice din Kîrgîzstan a ajuns marţi dimineaţa la 170 de morţi şi peste 1.700 de răniţi, potrivit datelor comunicate de Ministerul kîrgîz al Sănătăţi.

12 afișări
Imaginea articolului Bilanţul violenţelor din Kîrgîzstan a ajuns la 170 de morţi şi peste 1.700 de răniţi

Bilanţul violenţelor din Kîrgîzstan a ajuns la 170 de morţi şi peste 1.700 de răniţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Peste 100.000 de refugiaţi, majoritatea femei de origine uzbekă, au ajuns în Uzbekistanul vecin de la începutul violenţelor, vineri, în sudul acestei mici foste republici sovietice din Asia Centrală, potrivit vicepremierului Uzbekistanului, Abdullah Aripov, care a anunţat luni închiderea frontierei.

La Geneva, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) evaluează la 80.000 numărul refugiaţilor care au reuşit să ajungă în Uzbekistan.

Ministerul kîrgîz al Sănătăţii a anunţat marţi 170 de morţi în timpul violenţelor, în principal la Oş şi Jalalabad, şi 1.762 de răniţi. Un bilanţ precedent anunţa, luni, 138 de morţi.

Acest bilanţ provizoriu ar putea fi mult mai mare, refugiaţi uzbeci declarând că numeroase cadavre s-ar afla de-a lungul drumului care duce la frontieră, iar alte cadavre s-ar afla pe străzile din Oş.

"Pe drumul către fontieră sunt peste tot cadavre de femei arse, iar transporturi de trupe blindate au tras asupra noastră", a declarat o bătrână, Marhabo.

Alte mărturii subliniază că victimele uzbece se tem să meargă în spitale din Kîrgîzstan.

"Ni se interzice accesul în spitale, ni se spune că sunt doar pentru kîrgîzi", a dat asigurări, luni, Isamidin Kudbidunov, în vârstă de 27 de ani, un refugiat uzbec, care vorbea despre "1.000 de morţi doar în Oş".

Un jurnalist AFP a putut vedea imagini filmate de locuitori în care este surprinsă înhumarea, într-o groapă comună, a zeci de cadavre cu urme de gloanţe sau calcinate.

În plus, potrivit unui oficial kîrgîz, Maksim Bakiev, fiul preşedintelui îndepărtat de la putere din această ţară, Kurmanbek Bakiev, căutat de Interpol, a fost arestat imediat după sosirea acestuia în Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici