Bill de Blasio a câştigat alegerile primare democrate din New York - estimări

Democratul Bill de Blasio a câştigat marţi alegerile primare organizate de partidul său la New York în vederea alegeriilor pentru postul de primar, în noiembrie, devenind favorit la înlocuirea în funcţie a lui Michael Bloomberg.

242 afișări
Imaginea articolului Bill de Blasio a câştigat alegerile primare democrate din New York - estimări

Bill de Blasio (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cel care s-a prezentat drept un anti-Bloomberg, a obţinut 40,2% din voturile exprimate de către democraţi, potrivit rezultatelor după numărarea voturilor exprimate în 97% din secţiilede votare. Acest prag de 40%, în cazul în care va fi confirmat, îi va garanta învestitura democrată. Sub acest prag, va fi organizat turul doi.

De Blasio, mediatorul oraşului şi cel mai de stânga dintre candidaţi, ar urma să îl înfrunte pe 5 noiembrie pe republicanul Joe Lhota, care a obţinut marţi 52,4% din voturi în alegerileprimare republicane.

Însă New York-uleste un oraş majoritar democrat, care a votat în proporţie de 81% cu Barack Obama în 2009, iar de Blasio, cu excepţia unei surprize, pare bine plasat să devină viitorul primar, după ce a fost condus timp de 12 ani de către primarul miliardar şi plutocrat Michael Bloomberg.

De Blasio, în vârstă de 52 de ani, a obţinut 40,2% din voturi, şi este urmat de fostul controlor financiar al oraşului Bill Thompson, cu 26%, care a refuzat marţi seara să îşi recunoască înfrângerea - şi de preşedinta Consiliului Muncipal Christine Quinn, cu 15,5%, care a pierdut teren după ce a condus cursa timp de maimulte luni.

Anthony Weiner, un fost reprezentant, a cărui campanie a fost afectată în iulie după noi dezvăluiri despre trimiterea unor mesaje cu conţinut sexual unor persoane necunoscute pe reţele de socializare, a obţinut 4,9%, iar John Liu 7% din voturile exprimate.

În iulie, de Blasio, mediatorul oraşului, se afla abia pe locul patru în sondaje, iar creşterea sa spectaculoasă în ultimele săptămâni i-a surprins pe numeroşi analişti.

Newyorkezii par să confirme astfel că doresc schimbarea, după 12 ani de conducere Bloomberg.

Bill de Blasio a purtat o campanie anti-Bloomberg, denunţând inegalităţile, "povestea celor două oraşe", şi promiţând o creştere a impozitelor newyorkezilor celor mai bogaţi pentru a finanţa grădiniţe destinate tuturor copiilor până la vârsta de patru ani, un proiect considerat nerealist de către adversarii săi.

Michael Bloomberg l-a acuzat că duce o campanie "rasistă" şi de "război al claselor" şi că are o strategie "distructivă",opunând "două oraşe".

Marţi seara, acest italo-american le-amulţumit newyorkezilor pentru încredere alături de soţia sa afro-americană Chirlane McCray şi de cei doi copii ai lor, Chiara şi Dante.

El s-a angajat să "schimbe politicile care au lăsat deoparte atât de mulţi newyorkezi", a denunţat din nou "povestea celor două oraşe", politica controversată a percheziţiilor corporale ("stop and frisk") a poliţiei newyorkeze, care îi vizează mai ales pe tinerii de culoare şi hispanici, închideri ale unor spitale.

Considerată "moştenitoarea" lui Michael Bloomberg, Quinn, care aspira să devină prima femeie şi prima lesbiană primar al celui mai mare oraş american, a condus mult timp cursa, iar eşecul de marţi seara, prin clasarea pelocul trei, este cu atât mai usturător. Ea nu făcut vreo declaraţie.

Primare au fost organizate marţi şi pentru postul de controlor financiar al oraşului New York.

Eliot Spitzer, un fost guvernator democrat al New York-ului care a demisionat în urmă cu cinci ani din cauza unui scandal cu prostituate de lux, a încercat să revină în politică.

Însă el a pierdut în faţa lui Scott Stringer, care a obţinut 52,1% din voturile exprimate, în timp ce Spitzer a obţinut 47,9%, potrivit rezultatelor după numărarea voturilor în 97% dintre secţiile de votare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici