BIO: Ted Kennedy, o personalitate a vieţii politice americane

Edward "Ted" Kennedy, care a decedat marţi seara, este cel de al treilea frate Kennedy care s-a remarcat prin cariera sa politică, după John - preşedintele Statelor Unite asasinat în 1963 - şi Robert.

78 afișări
Imaginea articolului BIO: Ted Kennedy, o personalitate a vieţii politice americane

BIO: Ted Kennedy, o personalitate a vieţii politice americane

Născut la 22 februarie 1932 la Boston (nord-est), cel mai mic dintre cei nouă copii ai lui Joseph şi Rosa Kennedy, acesta a reprezentat statul Massachussets în Senatul Statelor Unite fără întrerupere de la alegerea sa în 1962, în rândul democraţilor, pe locul lăsat liber de fratele său, John, devenit preşedinte.

Jurist, licenţial al Universităţii Harvard şi al Şcolii de Drept din cadrul Universităţii din Virginia, Ted Kennedy rămâne în umbra politică a fraţilor săi mai mari până la asasinarea lui Robert, în iunie 1968, în timpul campaniei prezidenţiale.

După moartea acestuia, datoria de a reprezenta familia în viaţa politică naţională şi în partid îi revine în mod natural. Dar un accident rutier în Insula Chappaquiddick, în 1969, în urma căruia tânara sa colaboratoare Mary Jo Kopechne se îneacă, pune definitiv capăt ambiţiilor sale prezidenţiale.

Singurul supravieţuitor din rândul bărbaţilor familiei Kennedy nu va primi niciodată învestitura Partidului Democrat pentru alegeri.

Considerat drept unul dintre reprezentanţii aripii stângi a partidului său, el ajunge în prima linie privind toate problemele sociale, mai ales cele referitoare la dreptul la educaţie şi la sănătate pentru toţi, indiferent de rasă, limba vorbită sau venit.

În 1994, după 32 de ani de participare în cadrul acesteia, devine preşedintele Comisiei pentru Muncă şi Resurse Umane din cadrul Senatului şi patronează reformarea sistemului statului providenţă, unul dintre pilonii administraţiei democrate în urma crizei economice din 1929.

Senatorul Ted Kennedy

Devenit decanul clanului Kennedy, Ted era întotdeauna prezent în momentele dificile, fie că era vorba de probleme judiciare sau evenimente nefericite, ca moartea lui John Fitzgerald Jr. în 1999, în urma unui accident de avion.

În urma intervenţiei americane din Irak, în 2003, el i se opune lui George W. Bush, pe care l-a acuzat că a exagerat în mod intenţionat ameninţarea irakiană pentru a justifica războiul. El l-a comparat pe Bush cu Nixon şi Irakul cu Vietnamul, referindu-se atunci la "cea mai mare eroare din ignoranţă din istoria diplomaţiei americane".

În 2004, l-a susţinut activ pe candidatul democrat John Kerry.

În urma unei operaţii la o arteră în octombrie 2007, i se alătură lui Barack Obama în timpul campaniei pentru obţinerea candidaturii democrate în 2008.

Senatorul Ted Kennedy şi Barack Obama

Căsătorit de două ori, el lasă în urmă trei copii din prima sa căsătorie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici