BIOGRAFIE: Ayoub El Khazzani, un infractor mărunt, atras de islamul radical

Profilul lui Ayoub El Khazzani pare să indice - în spatele imaginii unui trăgător slab, culcat la podea de unul mai puternic ca el într-un tren Thalys - un marginal, un infractor mărunt ocazional, atras de promisiunile islamului radical, scrie AFP în pagina electronică.

684 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Ayoub El Khazzani, un infractor mărunt, atras de islamul radical

BIOGRAFIE: Ayoub El Khazzani, un infractor mărunt, atras de islamul radical (Imagine: Facebook)

În faţa toaletei vagonului cu numărul 12 al trenului Thalys Amsterdam-Paris, un călător francez se trezeşte nas în nas cu un bărbat cu un Kalaşnikov la umăr. Urmarea ar fi putut să fie un masacru, dacă trei tineri americani şi un tată britanic n-ar fi neutralizat agresorul.

Armament greu, profil de islamist radical, semnalarea serviciilor antiteroriste - ancheta se orientează către pista unui atac terorist.

Dar, începând de sâmbătă, în sediul unităţii antiteroriste de la Levallois-Perret, lângă Paris, unde este reţinut, presupusul atacator se joacă cu nervii anchetatorilor." Este încăpăţânat ca un catâr", dezvăluie o sursă apropiată anchetei.

Marocanul, care împlineşte 26 de ani pe 3 septembrie, a început prin a nega orice plan terorist sau că a fost în Siria, explicând că şi-a găsit Kalaşnikovul într-o "valiză", într-o grădină publică, în apropiere de Gara Bruxelles-midi, "acolo unde doarme frecvent împreună cu alte persoane fără domiciliu stabil (SDF)", a declarat într-un interviu difuzat duminică de BFMTV Sophie David, avocata numită din oficiu care l-a consiliat imediat după ce a fost arestat în Gara din Arras, vineri.

Potrivit versiunii clientului ei, "foarte slab", care nu vorbeşte franceza, el ar fi vrut să jefuiască pasagerii trenului, ca şi cum ar fi atacat o diligenţă, "pentru a se putea hrăni". "Este uluit de caracterul terorist atribuit faptei sale (...). Mi-a spus inclusiv că «în ceea ce mă priveşte nu s-a întâmplat nimic»", a adăugat avocata.

Un singuratic inspirat de cauza jihadistă? Un marginal oportunist? Anchetatorii fac săpături în trecutul său de "mic delincvent", "uşor influenţabil", potrivit unei surse apropiate anchetei.

- Locuri de muncă mărunte

"Trăia în Belgia, a urcat într-un tren în Belgia, cu arme, fără îndoială, procurate în Belgia. Şi avea documente emise în Spania", rezumă o sursă apropiată dosarului.

Acoperit parţial de zone de umbră, trecutul său cunoscut în Europa începe în Spania, unde locuieşte din 2007 şi până în martie 2014.

El soseşte în această ţară la vârsta de 18 ani, se instalează mai întâi la Madrid, iar apoi la Algesiras, în Andalusia, unde se face cunoscut prin discursuri dure de legitimare a jihadului. Aproape marginal, tânărul trăieşte de pe urma unor locuri de muncă mărunte şi traficului de droguri, ceea ce-i aduce un "sejur" la închisoare, potrivit unei surse din cadrul serviciilor antiteroriste spaniole, primele care-l reperează.

Antiterorismul spaniol alertează autorităţile franceze în legătură cu profilul tânărului, aflat în legătură cu mişcarea islamistă radicală, ceea ce determină DGSI că emită o fişă "S" cu privire la el. Pe 10 mai, această fişă "S" "sună" la Berlin, când tânărul zboară către Turcia. Apoi - absolut nimic.

Potrivit serviciilor spaniole de informaţii, bărbatul ar fi plecat din Franţa în Siria şi ar fi revenit, după aceea, în Hexagon, dar misterul înconjoară în continuare această călătorie ipotetică.

Trecutul lui Ayoub El Khazzani aminteşte, în unele privinţe, de cele ale lui Mehdi Nemmouche şi Mohamed Merah, nişte infractori mărunţi care s-au radicalizat şi apoi au comis atacuri armate. Este vorba despre o formă de terorism teoretizată de către predicatorul sirian Abu Musab al-Suri (născut Mustafa bin Abd al-Qadir Setmariam Nasar).

În opinia acestuia un alt 11 septembrie este imposibil, deoarece serviciie de informaţii reperează reţelele şi comandourile destul de rapid. El consideră că este necesară radicalizarea tinerilor pe teritoriul occidental, cu ajutorul Internetului, şi îi incită să comită acţiuni izolate, care să instaureze o atmosferă de teroare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici