BIOGRAFIE: Mihail Saakaşvili, protejatul occidentalilor acuzat de autoritarism

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, protejatul occidentalilor în momentul preluării puterii în 2004, după "revoluţia trandafirului", este criticat în prezent pentru derivele sale autoritare de opozanţii care speră să îi diminueze puterea la alegerile legislative de luni.

185 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Mihail Saakaşvili, protejatul occidentalilor acuzat de autoritarism

Mihail Saakaşvili (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dezvăluirea recentă a unui scandal de tortură într-o închisoare din Tbilisi, condamnat de comunitatea internaţională, a pătat imaginea Guvernului şi a plasat partidul său într-o situaţie delicată, cu câteva zile înaintea scrutinului din Georgia.

Saakaşvili trebuie, în principiu, să părăsească puterea în 2013, când i se încheie cel de-al doilea mandat prezidenţial, dar numeroşi georgieni cred că, dacă va trece cu succes proba alegerilor legislative, ar putea rămâne multă vreme o forţă politică majoră în ţară.

În timp ce criticii săi îl acuză că a devenit un autocrat, sondajele arată că el rămâne omul politic cel mai popular din această mică republică din Caucaz.

La vârsta de 44 de ani, el acţionează cu aceeaşi energie şi chiar aceeaşi încredere ca atunci când a preluat putere după "revoluţia trandafirului", în 2003.

Ambiţios, impulsiv, acest jurist charismatic format în Statele Unite şi Franţa, care vorbeşte cinci limbi străine, a conferit un suflu nou Georgiei atunci când l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele Eduard Şevardnadze, fost cadru de partid şi ministru al Afacerilor Externe în Uniunea Sovietică, acuzat de fraude electorale.

Imaginea tânărului revoluţionar care a intrat în Parlament în noiembrie 2003, având în mână un trandafir a făcut înconjurul lumii. Ales la scurt timp după această întâmplare, la vârsta de 36 de ani, cu 96 la sută din voturi, el devine cel mai tânăr şef de stat european şi încarnează visul democratic în fosta URSS.

Protejat al occidentalilor şi mai ales al Statelor Unite, el se concentrează pe modernizarea ţării, devastată de sărăcie şi corupţie, promiţând reforme economice şi curtând investitorii străini.

Dar în 2007, imaginea lui este pătată de manifestaţiile opoziţiei dispersate cu gaze lacrimogene, luarea cu asalt al televiziunii opoziţiei şi decretarea stării de urgenţă.

Tactician fin, fiul unui medic şi cu o mamă istoric, născut la Tbilisi la 21 decembrie 1967, el reuşeşte să preia iniţiativa convocând spre surprinderea generală alegeri prezidenţiale anticipate pe care le câştigă.

În timp ce tensiunea cu Rusia vecină nu încetează să crească, el decide să preia controlul asupra teritoriului separatist prorus Osetia de Sud la 8 august 2008, în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing, o operaţiune care îl va costa scump.

Rusia intervine şi ocupă o mare parte din Georgia. Tbilisi pierde acest război de cinci zile în urma căruia Moscova recunoaşte independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, un alt teritoriu separatist georgian.

Chiar dacă Europa condamnă intervenţia rusă în Georgia, ea se distanţează de ofensiva autorităţilor de la Tbilisi.

Statele Unite şi UE acordă totuşi un ajutor de 4,5 miliarde de dolari pentru susţinerea Georgiei, ceea ce îi permite lui Saakaşvili să domine alegerile locale de după conflict.

În 2011, reputaţia sa suferă o nouă lovitură, cu moartea a două persoane în dispersarea violentă a unei manifestaţii. La scurt timp după aceasta, Parlamentul înăspreşte legea privind demonstraţiile.

Potrivit criticilor săi, Mihail Saakaşvili a eşuat în a eradica sărăcia, dar susţinătorii săi observă că Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor aproape că s-a triplat de la preluarea puterii de către acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici