BIOGRAFIE: Valérie Trierweiler, o fostă Primă Doamnă a Franţei mai puţin apreciată

Valérie Trierweiler, de care François Hollande s-a despărţit în mod oficial sâmbătă, în urma dezvăluirii unei relaţii, s-a aflat dintotdeauna în dificultate, în Franţa, în rolul de fostă Primă Doamnă, în pofida eforturilor pe care le-a depus pentru a-şi îmbunătăţi imaginea.

3060 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Valérie Trierweiler, o fostă Primă Doamnă a Franţei mai puţin apreciată

Valérie Trierweiler (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest anunţ punctează, în Franţa, o lungă secvenţă melodramatică, în care se succed fotografii ale preşedintelui, în vârstă de 59 de ani, care merge, cu o cască pe cap, pe un scuter, la o întâlnire cu actriţa Julie Gayet, în vârstă de 41 de ani, o spitalizare de urgenţă, timp de opt zile, a lui Valérie Trierweiler, în vârstă de 48 de ani, şi o presă avidă să cunoască viitorul cuplului prezidenţial.

După spitalizare, partenera preşedintelui a fost condusă direct - pentru o perioadă de convalescenţă - la o reşedinţă prezidenţială din apropiere de Palatul Versailles, lângă Paris. Ea urmează să plece duminică la Mumbai, pentru a susţine ONG-ul "Action contre la faim". Este o călătorie plătită de către sponsori ai organizaţiei nonguvernamentale şi nu de către preşedinţie, a precizat ea.

Valérie Trierweiler nu a vorbit în public de la dezvăluirea, pe 10 ianuarie, a relaţiei preşedintelui de către revista Closer. Însă le-a mulţumit susţinătorilor, printr-un mesaj postat pe Twitter, în ziua externării.

Printre ei se află şi Bernardette Chirac, în vârstă de 80 de ani, care a fost nevoită să facă faţă, la Palatul Elysée, numeroaselor idile atribuite soţului său, fostul preşedinte Jacques Chirac (1995-2007). Poziţia partenerei preşedintelui "este destul de dificilă", a comentat ea în urmă cu câteva zile.

La instalarea la Palatul Elysée, în mai 2012, Valérie Trierweiler îşi revendica libertatea de exprimare, considerând logic să-şi păstreze un post de jurnalistă la un săptămânal popular, Paris-Match.

În Franţa, rolul de Primă Doamnă nu este reglementat, în pofida faptului că aceasta dispune de un Cabinet şi mijloace financiare.

"Am o personalitate, nu pot să fiu îngrădită", afirma în aprilie 2012 această femeie elegantă, adeptă a unui stil clasic. "Nu sunt o păpuşă de porţelan", declara ea, altă dată, pentru cotidianul britanic The Times.

Criticii i-au reproşat că a susţinut în mod deschis, printr-un mesaj postat pe Twitter, în timpul alegerilor legislative din iunie 2012, un contracandidat socialist al lui Ségolène Royal, fosta parteneră a lui François Hollande şi mama celor patru copii ai acestuia.

Gestul i-a fost taxat în Franţa, iar personalitatea sa, percepută ca arogantă - un deputat de origine română de dreapta i-a spus Rottweiler -, i-a adus ostilitatea unui număr de francezi.

După dezvăluirea revistei Closer, unii deputaţi din opoziţie au fost pur şi simplu virulenţi. "Este normal să rămână la (Palatul) Elysée, pe cheltuiala contribuabililor, dacă preşedintele are alte relaţii? Oare cine este, în prezent, Prima Doamnă a Franţei?", ataca Daniel Fasquelle (UMP, opoziţie).

- Ambasadoarea unei fundaţii umanitare

Valérie Trierweiler şi François Hollande, care trăiau împreună din 2005, nu erau căsătoriţi, o situaţie fără precedent în Republica a V-a pentru o Primă Doamnă. Însă acest lucru nu a împiedicat-o să participe la activităţi oficiale ale partenerului său, călătorii în străinătate sau ceremonii la Paris. Ultima apariţie alături de preşedinte a avut loc pe 8 ianuarie, cu ocazia unei tradiţii privind personalul preşedinţiei.

După o perioadă iniţială dificilă la Palatul Elysée, a ales să acţioneze astfel încât să se vorbească mai puţin despre ea şi a optat pentru o atitudine mai conformă noii poziţii. Începând din septembrie 2012, este ambasadoare a Fundaţiei de binefacere France Libertés.

Născută la 16 ianuarie 1965 la Angers, în vestul Franţei, Valérie Massonneau, a cincea într-o familie cu şase copii, şi-a petrecut copilăria într-un cartier popular.

Cu un tată invalid şi o mamă plasatoare la un patinoar pentru a rotunji veniturile familiei, Valérie absolveşte Ştiinţe Politice la Sorbona.

La Paris-Match îl cunoaşte pe bărbatul căruia-i poartă numele, Denis Trierweiler - cu care are trei fii -, un colaborator al revistei şi traducător al unor filosofi germani.

Devine cunoscută în octombrie 2010. "Valérie este femeia vieţii mele", afirma, la acea dată, pentru revista Gala, François Hollande, pe atunci fost prim-secretar al Partidului Socialist (PS), care traversa o perioadă dificilă.

În 2005, Valérie Trierweiler se lansează, cu o emisiune de interviuri politice, la un post francez de televiziune. În 2012, reia această experienţă în domeniul televiziunii, realizând interviuri cu personalităţi din lumea culturii, întreruptă destul de rapid, odată cu alegerea lui François Hollande în funcţia de preşedinte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici