Biserica Catolică din California plăteşte despăgubiri victimelor unui preot pedofil

Arhiepiscopul din Los Angeles a acceptat să plătească aproximativ zece milioane de dolari unui număr de patru bărbaţi care afirmau că au fost agresaţi sexual de un fost preot, în anii '70, au anunţat avocaţii acestora marţi.

224 afișări
Imaginea articolului Biserica Catolică din California plăteşte despăgubiri victimelor unui preot pedofil

Biserica Catolică din California plăteşte despăgubiri victimelor unui preot pedofil (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul a fost încheiat între avocaţii celor patru bărbaţi, preot şi cardinalul din Los Angeles Roger Mahony, la începutul lui martie. Cardinalul Mahony participă, în prezent, la Conclavul de la Roma pentru alegerea unui nou papă, în pofida protestelor victimelor care îl acuză că a muşamalizat cazuri implicând preoţi pedofili.

Divulgarea, luna trecută, de către arhiepiscopul din Los Angeles a unui dosar implicând peste 100 de preoţi acuzaţi de comiterea unor abuzuri sexuale a accelerat încheierea acestui acord, potrivit unuia dintre avocaţi.

Conform unor documente judiciare, preotul acuzat, Michael Baker, a agresat sexual tinerele victime în mai multe rânduri, în anii '70.

Victimele îl acuză pe Roger Mahony, care era, la vremea respectivă, arhiepiscop, că i-a permis lui Michael Baker să îşi continue activităţile ca preot, în pofida faptului că a mărturisit, în 1986, că a comis abuzuri asupra unor minori, în trecut.

Preotul a fost condamnat la zece ani de închisoare în decembrie 2007, după ce a pledat vinovat pentru 12 capete de acuzare într-un caz implicând două victime. El a fost eliberat în octombrie 2011.

Un avocat al arhiepiscopiei, Michael Hennigan, s-a declarat "satisfăcut că s-a ajuns la un acord". "Ne-am asumat întotdeauna întreaga responsabilitate pentru abuzurile comise de către Michael Baker. Nu exista, deci, o problemă în acest sens (...), era vorba doar de obţinerea unui acord cu privire la o sumă rezonabilă", a declarat el pentru AFP.

Avocaţii victimelor au precizat că vor oferi mai multe precizări despre caz într-o conferinţă de presă, miercuri.

O asociaţie americană a victimelor unor preoţi pedofili, SNAP (Survivors Network of those Abused by Priests), a salutat acest acord, subliniind totodată că "nicio sumă de bani nu poate restaura încrederea distrusă şi copilăria furată victimelor".

Roger Mahony s-a pensionat în 2011, iar succesorul său, arhiepiscopul Jose Gomez, i-a retras atribuţiile în ianuarie, deoarece nu a gestionat în mod corect plângeri depuse împotriva câtorva zeci de preoţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici