Blackwater a aprobat plăţi pentru a mitui oficiali irakieni

Directori ai companiei Blackwater au autorizat plăţi secrete de un milion de dolari pentru a obţine sprijinul şi tăcerea unor oficiali irakieni, după ce în septembrie 2007 angajaţii firmei au ucis 17 civili irakieni la Bagdad, potrivit unor foşti oficiali citaţi de New York Times, în ediţia online.

29 afișări
Imaginea articolului Blackwater a aprobat plăţi pentru a mitui oficiali irakieni

Blackwater a aprobat plăţi pentru a mitui oficiali irakieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Compania americană de securitate Blackwater a aprobat plăţile în numerar în decembrie 2007, susţin oficialii citaţi, pe fondul protestelor apărute după incidentul din piaţa Nisour soldat cu victime în rândul civililor şi care a provocat furia irakienilor faţă de practicile neglijente ale angajaţilor companiei.

Anchetatorii americani şi irakieni stabiliseră deja că împuşcăturile nu erau justificate, oficiali de rang înalt de la Bagdad cereau companiei să părăsească Irakul, iar oficialii Blackwater s-au temut că firma riscă să nu mai primească licenţa de funcţionare necesară pentru a-şi menţine contractele de sute de milioane de dolari anual, încheiate cu Departamentul de Stat şi clienţi privaţi.

Patru foşti directori ai companiei au declarat că Gary Jackson, la acea vreme preşedinte al Blackwater, a aprobat plata mitei şi că sumele de bani au fost trimise din Amman, Iordania, unui manager de rang înalt din Irak. Directorii au declarat că nu ştiu dacă banii au ajuns în posesia unor oficiali irakieni şi nici identitatea potenţialilor destinatari.

Strategia Blackwater de a mitui oficiali guvernamentali, care contravine legislaţiei americane, a generat o sciziune profundă în cadrul companiei, potrivit foştilor directori. Ei susţin că Cofer Black, la acea vreme vicepreşedinte al firmei şi fost oficial de rang înalt în cadrul CIA şi al Departamentului de Stat, a aflat despre acest plan de la un alt manager al Blackwater în timp ce se afla la Bagdad pentru a discuta cu oficialii Ambasadei Statelor Unite despre acordarea de compensaţii familiilor victimelor.

Alarmat de plăţile secrete, Black şi-a întrerupt discuţiile şi a părăsit Irakul. La scurt timp după revenirea în SUA, s-a întâlnit cu Erik Prince, preşedintele şi fondatorul companiei, care nu a negat existenţa planului privind acordarea mitei, susţine un fost director al Blackwater care are cunoştinţă despre acea întâlnire. Anul următor, Cofer Black şi-a prezentat demisia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici