Blair: Europa vrea un rol mai important în teritoriile palestiniene

Fostul premier britanic Tony Blair, emisarul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, a apreciat, luni, la o dezbatere în PE pe tema situaţiei din teritoriile palestiniene că Europa doreşte să joace un rol politic mai important în acea zonă în condiţiile în care este cel mai important donator.

22 afișări
Imaginea articolului Blair: Europa vrea un rol mai important în teritoriile palestiniene

Blair: Europa vrea un rol mai important în teritoriile palestiniene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statul palestinian nu va putea fi înfiinţat dacă îl declarăm noi, ci dacă va fi negociat", le-a spus Tony Blair eurodeputaţilor.

Blair, fost premier britanic şi în prezent emisar al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (format din UE, SUA, ONU şi Rusia) a făcut aceste declaraţii în PE, la o dezbatere prezidată de Corina Creţu, vicepreşedinta Comisiei de Dezvoltare din Parlamentul European.

El a apreciat că există o problemă reală a securităţii israeliene, opinia sa contrastând însă cu cea a majorităţii europarlamentarilor care au luat cuvântul şi care au cerut inclusiv sancţiuni împotriva Israelului.

"Israelienii sunt îngrijoraţi de securitate şi dacă noi nu înţelegem acest lucru, atunci nu vom şti unde este problema principală", a mai spus Blair.

Blair a fost de asemenea întrebat ce greşeli crede că a făcut UE în ceea ce priveşte conflictul palestinian. Fostul premier britanic s-a ferit să se refere la o "eroare", dar a spus că există un sfat pe care l-a transmis inclusiv miniştrilor de Externe ai UE cu care s-a întâlnit, luni, la un dejun de lucru.

"Europa doreşte să joace un rol politic. Noi suntem frustraţi pentru că vedem că americanii joacă cel mai important rol politic din punctul de vedere al israelienilor, în condiţiile în care noi (UE, n.red.) dăm cei mai mulţi bani", a spus Blair.

El a adăugat că tot ceea ce pot face europenii mai important este să sprijine palestinienii în consolidsarea instituţiilor statului.

Blair a lăudat, pe de altă parte, atitudinea Rusiei în interiorul Cvartetului, apreciind-o drept una foarte constructivă.

Totodată, Blair a subliniat că nivelul de viaţă în localităţile palestiniene s-a îmbunătăţit în mod real în ultima perioadă, el spunând că în Cisiordania economia a cunoscut în 2009 o creştere în termeni reali de 7%.

"Până la evenimentele din anul 2000 - ruperea negocierilor israeliano-palestiniene - am fi putut ajunge la crearea unui stat independent palestinian, dar astăzi realităţile sunt diferite. Acum soluţia nu mai poate veni doar la masa negocierilor, ci şi prin acţiune. Majoritatea israelienilor şi palestinienilor îşi doresc două state independente, noi nu putem să nu ţinem pasul cu realităţile din teren. (...) Dar statul palestinian nu poate fi înfiinţat dacă îl declarăm noi, ci doar dacă el va fi negociat. Dacă se exercită presiune din partea UE am putea avea un stat palestinian, dar el trebuie negociat cu Israelul", a mai spus Blair.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici