Bloomberg: "Golaniada" din România ar putea fi o lecţie pentru Turcia

Demonstraţia de forţă oferită de premierul turc Recep Tayyip Erdogan protestatarilor din Istanbul la sfârşitul săptămânii trecute evidenţiază paralela între recentele evenimente din Turcia şi "golaniada" din România din primăvara lui 1990, comentează Bloomberg, în pagina electronică.

851 afișări
Imaginea articolului Bloomberg: "Golaniada" din România ar putea fi o lecţie pentru Turcia

Bloomberg: "Golaniada" din România ar putea fi o lecţie pentru Turcia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Studenţii care şi-au instalat corturile în piaţa Universităţii în 1990 cereau demisia Guvernului ales prin vot popular. Protestatarii pe care poliţia turcă i-a evacuat din piaţa Taksim şi parcul Gezi la 15 iunie nu au început la fel dar şi ei au cerut demisia lui Erdogan.

A fost o traiectorie similară pentru ambele evenimente, afirmă Bloomberg. Protagoniştii din România au devenit din ce în ce mai înverşunaţi în a se denunţa unii pe alţii, pe măsură ce protestele au continuat. Preşedintele Ion Iliescu i-a numit pe studenţi "golani". La fel cum protestatarii din Turcia au acceptat din partea lui Erdogan eticheta de "jefuitori", studenţii români au adoptat termenul de "golan" drept un titlu de onoare.

În fiecare noapte, "golanii" din piaţă cântau: "Mai bine haimana, decât trădător/Mai bine huligan, decât dictator/Mai bine golan, decât activist/Mai bine mort, decât comunist".

Erdogan i-a criticat dur pe opozanţii săi din piaţa Taksim la 16 iunie, de această dată descriindu-i ca pe nişte trădători şi terorişti în cadrul unui miting al susţinătorilor săi.

Problema protestatarilor antiguvernamentali din ambele pieţe este că au fost şi sunt în minoritate, chiar dacă plângerile lor au fost şi sunt rezonabile. Frontul Salvării Naţionale al lui Iliescu ieşise victorios în alegeri cu 67 la sută din voturi în mai 1990, în timp ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a câştigat alegerile din 2011 cu 50 la sută din voturi.

Presa străină a empatizat în general cu protestatarii din piaţa Universităţii, determinând guvernarea să îşi intensifice acuzaţiile de conspiraţie, în timp ce Erdogan şi oficialii de rang înalt din Turcia l-au depăşit pe Iliescu în acest sens. El a acuzat instituţiile financiare că au complotat pentru a genera tulburările din Turcia.

Protestele din România s-au sfârşit brutal când Iliescu a chemat minerii în capitală, pentru a curăţa piaţa. Erdogan nu trebuie să folosească minerii pentru a rezolva problema, întrucât are poliţia. Dar mitingul din 16 iunie a avut acelaşi efect, demonstrând cât de puternică este susţinerea sa populară. Au fost informaţii potrivit cărora susţinătorii lui Erdogan s-ar fi alăturat poliţiei în atacuri împotriva protestatarilor.

Erdogan ar putea, totuşi, să facă aceeaşi greşeală ca Iliescu. Dar Erdogan este un politician mai capabil decât Iliescu şi sistemul politic din Turcia este unul mai puternic decât era cel din România anilor '90. Cu toate acestea, el va trebui să ia în considerare care ar putea fi costul reprimării opozanţilor săi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici