Bloomberg: Trump ar fi făcut presiuni asupra secretarului de Stat pentru a-l determina să intervină în favoarea unui client al lui Giuliani, avocatul liderului de la Casa Albă

Preşedintele american Donald Trump ar fi făcut presiuni asupra lui Rex Tillerson, care în acel moment ocupa funcţia de secretar de Stat, pentru a-l determina pe acesta să convingă Departamentul Justiţiei să renunţe la o anchetă penală împotriva unui client al lui Rudy Giuliani, avocatul liderului de la Casa Albă, relatează agenţia de ştiri Bloomberg şi cotidianul The Guardian, citând surse anonime.

404 afișări
Imaginea articolului Bloomberg: Trump ar fi făcut presiuni asupra secretarului de Stat pentru a-l determina să intervină în favoarea unui client al lui Giuliani, avocatul liderului de la Casa Albă

Bloomberg: Trump ar fi făcut presiuni asupra secretarului de Stat pentru a-l determina să intervină în favoarea unui client al lui Giuliani, avocatul liderului de la Casa Albă

Potrivit surselor neidentificate, citate de agenţia de ştiri Bloomberg, discuţia între Trump şi Tillerson ar fi avut loc în Biroul Oval, în 2017.

Tillerson a refuzat, susţinând că ar constitui o ingerinţă în ancheta în curs de desfăşurare care îl viza pe brokerul turco-iranian Reza Zarrab, potrivit surselor citate, care au precizat că alţi oficiali prezenţi în Biroul Oval au părut şocaţi de solicitare.

Tillerson şi-a repetat ulterior obiecţiile într-o conversaţie cu John Kelly, în acel moment şeful cancelariei Casei Albe, subliniind că o astfel de cerere ar fi ilegală, relatează The Guardian, citând Bloomberg.

Este prima oară când acest incident este menţionat, iar persoanele care au dezvăluit episodul au făcut acest lucru sub protecţia anonimatului.

Zarrab a fost inculpat pentru eludarea sancţiunilor americane împotriva Iranului. Brokerul i-a angajat pe avocaţii Michael Mukasey şi Rudy Giuliani, care a declarat anterior că s-a adresat în mod repetat oficialilor americani în scopul găsirii unei soluţii diplomatice pentru clientul său, în afara instanţelor.

Donald Trump este deja vizat de o anchetă în legătură cu solicitările sale adresate liderului Ucrainei, Volodimir Zelenski, în sensul compromiterii imaginii fostului vicepreşedinte Joseph Biden, candidat în scrutinul prezidenţial din 2020. Preşedintele american neagă cu vehemenţă acuzaţiile ce îi sunt aduse şi a transmis că nu va coopera în anchetă. Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump.

Reza Zarrab a mărturisit că operaţiunea ilegală menită să ajute Iranul să evite sancţiunile americane beneficia de sprijin de la cel mai înalt nivel din partea autorităţilor din Turcia.

Potrivit brokerului, în anul 2012, Recep Erdogan, actualul preşedinte al Turciei, în acel moment liderul Guvernului de la Ankara, a ordonat ca două bănci turce să primească acces la schema de evitare a sancţiunilor SUA împotriva Iranului.

Taguri:
sua,
politică,
justiţie

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici