Bombardament de artilerie în zona gării Doneţk

Tiruri intense de artilerie au fost declanşate luni, înainte de prânz, în zona gării din Doneţk, într-un cartier din acest oraş important din estul ţării, un fief al separatiştilor proruşi.

1668 afișări
Imaginea articolului Bombardament de artilerie în zona gării Doneţk

Bombardament de artilerie în zona gării Doneţk (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Circulaţia pe străzile din cartier a fost blocată de către combatanţi separatişti. Civili erau evacuaţi cu ajutorul unor minibuze pentru transport în comun. Unii locuitori fugeau, în grupuri, pe jos.

Un combatant în vârstă de 19 ani, Volodia, a declarat pentru AFP că forţele ucrainene au atacat, către ora locală 10.00 (10.00, ora României), avansând dinspre aeroport.

"Au ajuns la aproape doi kilometri de gară", a spus el.

Un fotograf AFP a venit la gară, care părea intactă, şi a observat o coloană de fum negru în apropierea aeroportului şi alta între aeroport şi gară. În apropiere de gară au fost auzite aproximativ şase tiruri de mortier.

Partea de est a Ucrainei este devastată de peste trei luni de un conflict armat între separatişti proruşi şi autorităţile de la Kiev, care acuză Moscova că-i susţine pe rebeli.

Administraţia municipală a anunţat că un supermarket din apropierea gării a luat foc şi că a fost atinsă o clădire de nouă etaje.

Ea le-a cerut locuitorilor cartierului în care se află gara să nu iasă din case, iar celorlalţi locuitori ai oraşului să nu se apropie de acest cartier.

Citând locuitori, Primăria a anunţat că forţele loialiste au intrat în Adviivka, un oraş cu aproximativ 35.000 de locuitori aflat la periferia de nord a Doneţkului.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut luni forţelor armate să-şi întrerupă toate operaţiunile pe o rază de 40 de kilometri în jurul locului unde s-a prăbuşit avionul care efectua zborul MH17, probabil doborât de o rachetă joi, într-o zonă aflată sub controlul rebelilor proruşi. La bord se aflau 298 de persoane. Însă această decizie nu vizează oraşul Doneţk, care se află la aproximativ 60 de kilometri de locul tragediei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici