Brazilia denunţă o posibilă "încălcare a suveranităţii" prin activităţi de spionare

Preşedinta braziliană Dilma Rousseff a declarat luni că activităţi de spionaj în Brazilia dezvăluite pe baza unor documente provenind de la fostul consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden ar putea constitui "o încălcare a suveranităţii", abţinându-se să citeze Statele Unite.

119 afișări
Imaginea articolului Brazilia denunţă o posibilă "încălcare a suveranităţii" prin activităţi de spionare

Preşedinta braziliană Dilma Rousseff (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă au participat alte ţări, alte întreprinderi nebraziliene, acest lucru ar constitui, cu siguranţă, o încălcare a suveranităţii şi drepturilor omului", a declarat ea, la Brasilia.

"Însă este necesar să analizăm acest lucru fără pripire, fără prejudecăţi", a adăugat ea, în prima declaraţie publică despre acest subiect.

"Poziţia Braziliei asupra acestei probleme este foarte simplă şi foarte fermă. Nu suntem de acord, în vreun fel, cu amestecurile de acest tip, nu doar în Brazilia, ci în orice ţară", a adăugat ea.

Cotidianul O Globo a publicat duminică şi luni articole privind existenţa în capitală, Brasilia, cel puţin până în 2002, a unei baze de spionaj prin satelit operate de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) în colaborare cu servicii de informaţii (CIA), permiţând un acces la milioane de e-mailuri şi apeluri telefonice, atât ale unor persoane, cât şi ale unor companii.

Ziarul a citat documente furnizate de Edward Snowden, căutat pentru spionaj de către Statele Unite, după dezvăluirea unor informaţii despre un program american secret de supraveghere a comunicaţiilor la nivel mondial.

Ministrul brazilian de Externe Antonio Patriota a calificat luni "încurajatoare" (...) "dispoziţia pentru dialog" a Statelor Unite, în urma acuzaţiilor de spionaj din partea O Globo.

"Guvernul american îşi demonstrează dispoziţia pentru dialog, ceea ce este încurajator, iar noi vom aprofunda discuţiile", a declarat Patriota pentru presă.

El a anunţat că au avut deja loc reuniuni între autorităţile din cele două ţări, atât la Brasilia, cât şi la Washington.

"Ieri (duminică), secretarul general pentru Afaceri externe s-a întâlnit cu ambasadorul Thomas Shannon. Astăzi (luni), la Washington, a avut loc o serie de reuniuni între ambasadorul brazilian Mauro Vieira şi autorităţile americane", a precizat el.

Ambasadorul american Thomas Shannon a declarat că imaginea programului de spionaj al Statelor Unite prezentată de O Globo "nu este exactă".

"Avem un excelent nivel de cooperare cu Brazilia în domeniul informaţiilor şi în domeniul poliţiei", a declarat el pentru agenţia publică de presă Agencia Brasil.

Concomitent, Jen Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, a declarat la Washington că "s-a prevăzut continuarea dialogului cu brazilienii, prin intermediul canalelor diplomatice".

Guvernul brazilian a reclamat o anchetă menită să stabilească dacă firme în domeniul telecomunicaţiilor au permis NSA un acces la reţelele lor locale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici