Brazilia investighează cine a condus protestele antidemocratice din capitală

Curtea Supremă a Braziliei l-a destituit duminică noaptea pe guvernatorul din Brasilia pentru 90 de zile din cauza unor deficienţe în securitatea din capitală, după ce mii de susţinători ai fostului preşedinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro au răvăşit clădiri guvernamentale, potrivit Reuters.

335 afișări
Imaginea articolului Brazilia investighează cine a condus protestele antidemocratice din capitală

Brazilia investighează cine a condus protestele antidemocratice din capitală

Judecătorul Curţii Supreme Alexandre de Moraes a ordonat, de asemenea, platformelor de socializare Facebook, Twitter şi TikTok să blocheze propaganda care instigă la lovitură de stat.

Autorităţile braziliene au început să investigheze cel mai grav atac asupra instituţiilor ţării de la restabilirea democraţiei în urmă cu patru decenii, preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva promiţând că îi va aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de revoltă.

Zeci de mii de demonstranţi antidemocratici au invadat duminică Curtea Supremă, Congresul şi palatul prezidenţial, au spart ferestre, au răsturnat mobilier, au distrus opere de artă şi au furat Constituţia originală a ţării din 1988. De asemenea, au fost confiscate arme dintr-un birou de securitate prezidenţială.

Preşedintele de stânga Lula, care a preluat mandatul la 1 ianuarie, a declarat că poliţia locală militarizată care se subordonează guvernatorului Brasiliei, Ibaneis Rocha, a fost aliat al lui Bolsonaro, nu a făcut nimic pentru a opri avansarea protestatarilor.

Lula a decretat intervenţia federală a securităţii publice în capitală şi a promis pedepse exemplare pentru liderii asaltului „fascist” care a avut ca scop provocarea unei lovituri de stat militare care l-ar putea readuce pe Bolsonaro la putere.

„Toţi cei care au făcut acest lucru vor fi găsiţi şi pedepsiţi”, a declarat Lula reporterilor din statul Sao Paulo.

Asaltul a stârnit întrebări în rândul aliaţilor lui Lula cu privire la modul în care forţele de securitate publică din capitală au fost atât de nepregătite şi au fost uşor de copleşit de protestatarii care îşi anunţaseră planurile cu câteva zile înainte pe reţelele de socializare.

Lula l-a acuzat pe Bolsonaro că şi-a inflamat susţinătorii după o campanie de acuzaţii nefondate privind fraudarea alegerilor de la sfârşitul guvernării sale, marcată de un populism naţionalist care a provocat diviziuni.

Din Florida, unde a zburat cu 48 de ore înainte de încheierea mandatului său, Bolsonaro a respins acuzaţiile, scriind pe Twitter că demonstraţiile paşnice au fost democratice, dar invadarea clădirilor guvernamentale „a depăşit limita”.

Invazia, care a amintit de asaltul asupra Capitoliului american de acum doi ani de către susţinătorii fostului preşedinte Donald Trump, a fost condamnată rapid de liderii mondiali, de la preşedintele american Joe Biden şi cel francez Emmanuel Macron la şefii de stat din America Latină.

Poliţia a recucerit clădirile publice avariate din emblematica capitală futuristă după trei ore şi a dispersat mulţimea cu gaze lacrimogene.

Ministrul justiţiei, Flavio Dino, a declarat că 200 de manifestanţi au fost arestaţi, dar guvernatorul Rocha a avansat un număr de 400.

Dino a declarat că investigaţiile vor avea ca scop să descopere cine a finanţat cele câteva sute de autobuze care au adus susţinătorii lui Bolsonaro la Brasilia şi, de asemenea, să-l ancheteze pe Rocha pentru că nu a pregătit securitatea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici