Brazilia recunoaşte statul palestinian în frontierele din 1967

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, l-a informat pe preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, că Brazilia recunoaşte statul palestinian în frontierele din 1967, într-o scrisoare publicată vineri de Ministerul brazilian al Afacerilor Externe.

35 afișări
Imaginea articolului Brazilia recunoaşte statul palestinian în frontierele din 1967

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform scrisorii, publicată pe site-ul ministerului, această recunoaştere răspunde unei cereri personale formulate de Mahmoud Abbas către Lula pe 24 noiembrie.

"Considerând că cererea prezentată de Excelenţa sa este justă şi coerentă cu principiile apărate de Brazilia pentru problema palestiniană, Brazilia, prin intermediul acestei scrisori, recunoaşte statul palestinian în frontierele din 1967", potrivit textului scrisorii.

Lula susţine în această scrisoare "legitima aspiraţie a poporului palestinian la un stat unit, sigur, democratic şi viabil din punct de vedere economic, care să coexiste în mod paşnic cu Israelul".

Mahmoud Abbas s-a deplasat de două ori în Brazilia, în 2005 şi 2009, în timp ce şeful statului brazilian "s-a aflat în Teritoriile palestiniene ocupate în martie 2010", aminteşte ministerul brazilian.

În paralel cu acest anunţ, cancelaria subliniază în comunicatul său că relaţiile dintre Brazilia şi Israel "nu au fost niciodată atât de robuste".

Brazilia a încercat în ultima perioadă să se prezinte drept mediator în conflictul israeliano-palestinian.

În timpul războiului de Şase zile din iunie 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est şi Cisiordania, platoul sirian Golan, Fâşia Gaza şi Sinaiul egiptean. Statul evreu s-a retras din Sinai în 1982 şi din Fâşia Gaza în 2005.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici