Brazilia vrea să construiască un portavion, a anunţat ministrul Apărării

Ministrul brazilian al Apărării Celso Amorim a anunţat marţi că ţara sa vrea să construiască un portavion, în cursul unei întâlniri cu presa străină la Brasilia.

243 afișări
Imaginea articolului Brazilia vrea să construiască un portavion, a anunţat ministrul Apărării

Brazilia vrea să construiască un portavion, a anunţat ministrul Apărării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Începem să luăm în calcul construirea unui nou portavion", având în vedere faptul că Brazilia va avea nevoie de acest tip de navă "în 15 ani", a declarat Amorim.

"Ideea noastră este să fie construit în Brazilia, probabil la baza unui proiect existent, în contextul unui transfer de tehnologie, în parteneriat" cu un producător străin, a precizat ministrul.

În prezent, Brazilia dispune de un portavion achiziţionat în 2000 de la Franţa, aflat în continuare în serviciu. Este vorba despre "Foch" care, după o "carieră" de 37 de ani în cadrul Marinei franceze, a fost vândut pe 15 noiembrie 2000 Marinei braziliene şi redenumit "Sao Paulo".

Brazilia a semnat acorduri în vederea înnoirii flotei militare, în ultima perioadă, şi a achiziţionat submarine, elicoptere şi avioane de vânătoare, sub condiţia obţinerii unui transfer de tehnologie. Autorităţile vor să le producă ulterior în ţară, cu scopul de a dezvolta ceea ce prezintă drept o industrie naţională strategică.

Achiziţionarea, cea mai recentă, a 36 de avioane de vânătoare de tip Gripen NG de la constructorul suedez Saab, a fost efectuată având la bază ideea ca acest acord să conducă la crearea unui avion "suedezo-brazilian", cu "un transfer de tehnologie real", a subliniat Amorim.

Ministrul a anunţat că va efectua o vizită în Suedia la începutul lui aprilie, pentru a "discuta detaliile contractului" şi posibilitatea ca Suedia să livreze Braziliei câteva avioane de vânătoare în aşteptarea livrării celor 36 de avioane de tip Gripen NG.

"Suntem pe cale să negociem cu Suedia obţinerea a câteva (avioane de tip) Gripen care există deja în cadrul forţelor aeriene suedeze, pentru a le utiliza până când ne sunt livrate (avioanele de tip) Gripen NG", a declarat el.

La 18 decembrie, Brazilia a pus capăt unei perioade de peste zece ani de negocieri şi amânări, optând pentru avionul de vânătoare de tip Gripen NG construit de grupul suedez Saab, care a concurat cu avionul de tip Rafale construit de către grupul francez Dassault-aviation şi cu avionul de tip F/A-18 Super Hornet construit de grupul american Boeing, în vederea înnoirii flotei.

Contractul priveşte achiziţionarea a 36 de avioane, în valoare de 4,5 miliarde de dolari. Până în 2030, Brazilia ar putea să achiziţioneze în total 124 de avioane de tip Gripen, eventual 160, potrivit forţelor aeriene.

Brazilia a cumpărat, de asemenea, elicoptere şi submarine de tip Scorpène de la Franţa, pe care le va utiliza în vederea dezvoltării primului submarin nuclear brazilian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici