Bronislaw Komorowski obţine 41,22 la sută la prezidenţialele din Polonia - rezultate parţiale

Candidatul liberal Bronislaw Komorowski s-a clasat pe locul întâi, cu un uşor avans, în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică din Polonia, cu 41,22 la sută din voturi, în faţa rivalului său conservator, Jaroslaw Kaczynski, conform rezultatelor parţiale.

8 afișări
Imaginea articolului Bronislaw Komorowski obţine 41,22 la sută la prezidenţialele din Polonia - rezultate parţiale

Bronislaw Komorowski obţine 41,22 la sută la prezidenţialele din Polonia - rezultate parţiale

Kaczynski a obţinut 36,74 de procente, potrivit rezultatelor după numărarea a 94,3 la sută din voturi, publicate luni dimineaţă de Comisia Electorală Naţională.

Cei doi rivali se vor confrunta astfel în cel de-al doilea tur de scrutin, prevăzut la 4 iulie.

Candidatul de stânga, social-democratul Grzegorz Napieralski, a creat surpriză clasându-se pe locul al treilea, cu 13,7 la sută din voturi.

Rezultatul celui de-al doilea tur depinde în mare parte de alegerea pe care o vor face susţinătorii tânărului candidat de stânga, precum şi de rata de participare, care în primul tur s-a ridicat la 54,85 la sută, potrivit datelor Comisiei.

"În viaţă, ca şi în fotbal şi în toate disciplinele sportive, prelungirea este cea mai dificilă", a declarat duminică seară Komorowski, în vârstă de 58 de ani, preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului şi şef interimar al statului. "Să fim conştienţi de ea, să ne mobilizăm forţele şi toată energia pentru această finalăa cursei prezidenţiale", a adăugat el.

"Cheia victoriei este credinţa, convingerea că este posibil şi că este necesar să câştigi. Trebuie să câştigăm pentru patria noastră, pentru Polonia", a afirmat adversarul său, Jaroslaw Kaczynski (61 de ani), lider incontestabil al opoziţiei conservatoare şi preşedinte al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS).

"Grzegorz Napieralski a câştigat un important capital politic care va putea înclina balanţa în turul doi. Am putut vedea deja primele tentative de seducţie din partea principalilor doi candidaţi", a declarat sociologul Edmund Wnuk-Lipinski.

Napieralski s-a limitat să le mulţumească alegătorilor săi, fără a preciza pe care dintre cei doi candidaţi le va cere să îl susţină.

Conform sondajelor, 66,5 la sută dintre alegătorii săi sunt pregătiţi să îl voteze pe Komorowski în turul doi, şi numai 30 la sută îl vor susţine pe Kaczynski.

La rândul său, candidatul dreptei catolice, Marek Jurek, care a obţinut 1,04 la sută din voturi în primul tur, a anunţat deja că va face apel pentru sprijinirea lui Kaczynski.

"Scenariul din anul 2005 se repetă. În primul tur al alegerilor prezidenţiale, candidatul liberal Donald Tusk îl devansa cu 3 puncte procentuale pe Lech Kaczynski", preşedintele defunct şi fratele geamăn al lui Jaroslaw, a declarat Pawel Poncyliusz, un purtător de cuvânt al lui Kaczynski. "Toată lumea ştie ce s-a întâmplat în turul doi, Lech Kaczynski a câştigat", a adăugat el.

Alegerile prezidenţiale din Polonia au fost organizate după moartea preşedintelui Lech Kaczynski, într-un accident de avion, la 10 aprilie, în apropiere de Smolensk, în Rusia. Kaczynski şi alte 95 de persoane au murit în acest accident fără precedent, în timp ce se deplasau la ceremoniile pentru aniversarea masacrării a mii de ofiţeri polonezi la Katin, în 1940.

Lider al opoziţiei conservatoare, Jaroslaw Kaczynski s-a lansat în cursa electorală după moartea fratelui său.

"Kaczynski are un mare electorat negativ, de ordinul a 60 la sută", a declarat Stanislaw Mocek, politolog la Academia poloneză de Ştiinţe.

Însă o scădere netă a ratei de participare din cauza vacanţei "ar putea tulbura cărţile. Alegătorii lui Kaczynski sunt foarte disciplinaţi", a precizat el.

O victorie a liberalilor i-ar priva pe conservatori de puterea de veto faţă de legi, prerogativul şefului statului, utilizat adesea de Lech Kaczynski de la învingerea PiS la alegerile legislative din 2007.

Comisia Electorală Naţională urmează să publice rezultatele după numărarea tuturor voturilor la sfârşitul zilei de luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici