Bruxelles-ul încurajează Parisul să anuleze toate restricţiile impuse romilor

Comisia Europeană (CE) a "salutat" miercuri anunţurile Guvernului francez cu privire la integrarea romilor, încurajând Franţa să "anuleze toate restricţiile aflate în continuare în vigoare, cât mai repede posibil".

160 afișări
Imaginea articolului Bruxelles-ul încurajează Parisul să anuleze toate restricţiile impuse romilor

Bruxelles-ul încurajează Parisul să anuleze toate restricţiile impuse romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia, care a îndemnat Parisul să adopte măsuri concrete destinate ameliorării situaţiei romilor, "salută anunţurile Guvernului francez", într-un comunicat al purtătorului său de cuvânt Olivier Bailly.

"Felicităm starea de spirit foarte constructivă a Guvernului francez în căutarea unor soluţii adecvate, dar şi voinţa de a coopera cu Comisia şi alte state membre ale Uniunii Europene", se arată în comunicat.

Guvernul francez a anunţat miercuri că a decis să "slăbească constrângerile" asupra accesului romilor la locuri de muncă, dar a subliniat că în cazul evacuărilor unor tabere ilegale, "deciziile justiţiei" vor continua să fie "aplicate".

Între deciziile adoptate în vederea ameliorării situaţiei romilor se află inclusiv una cu privire la facilitarea inserţiei prin muncă, a declarat pentru presă Cécile Duflot, ministrul Locuinţei, la finalul unei reuniuni interministeriale.

Va fi vorba totodată despre suprimarea taxei "datorată de angajatorii acestor persoane" Oficiului francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII) şi despre o extindere "foarte importantă a meseriilor la care pot să aibă acces", a adăugat ea.

"Reuniunea de astăzi (miercuri) constituie o etapă importantă pentru integrarea romilor", apreciază Comisia, care "încurajează Franţa să anuleze toate restricţiile aflate încă în vigoare cât mai repede posibil".

Matignonul a precizat într-un comunicat că "Guvernul va examina, în urma unor discuţii cu statele vizate (România şi Bulgaria), ipoteza unei anulări anticipate a măsurilor tranzitorii care restrâng accesul romilor pe piaţa franceză a muncii, în comparaţie cu alţi cetăţeni comunitari". Aceste măsuri se aplică până la sfârşitul lui 2013.

În plus, Comisia Europeană se declară "pregătită să susţină Guvernul francez în vederea unei mai bune încadrări a condiţiilor în care sunt desfiinţate taberele" de romi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici