Bulgaria a obţinut un discount de 20% la preţul gazelor ruseşti

Bulgaria a obţinut un discount de 20% la preţul gazelor livrate de Rusia şi eliminarea intermediarilor, potrivit noului contract pe 10 ani încheiat joi, în aceeaşi zi în care a fost semnat şi un acord pentru construcţia tronsonului bulgăresc al South Stream.

222 afișări
Imaginea articolului Bulgaria a obţinut un discount de 20% la preţul gazelor ruseşti

Bulgaria a obţinut un discount de 20% la preţul gazelor ruseşti (Imagine: Mediafax foto/AFP)

De la 1 ianuarie 2013, Bulgaria va primi gazele naturale direct de la compania Gazprom Export iar în al şaselea an va putea renegocia preţul şi volumul livrărilor, relatează Novinite. Potrivit contractului care expiră la sfârşitul acestui an, Bulgaria plăteşte în prezent 520 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze.

Contractul privind livrările de gaze a fost semnat în prezenţa premierului Boiko Borisov şi a directorului general al Gazprom, Alexei Miller, şi prevede furnizarea anuală a 2,9 miliarde de metri cubi de gaze, atât prin ruta tradiţională cât şi prin viitoarea conductă South Stream.

Gazprom a livrat anul trecut Bulgariei 2,81 miliarde de metri cubi de gaze.

South Stream va transporta gaze din Rusia către Europa trecând pe sub Marea Neagră, până pe ţărmul bulgăresc. Lungimea totală a tronsonului subacvativ va fi de peste 900 de kilometri, iar adâncimea maximă va depăşi 2 kilometri.

Lucrările de construcţie a South Stream au fost accelerate la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin şi vor debuta înainte de sfârşitul acestui an.

Livrările de gaze către Europa prin intermediul South Stream sunt programate să înceapă în primul trimestru al anului 2016, urmând ca gazoductul să ajungă la capacitate maximă de 63 de miliarde de metri cubi în 2018.

Costul proiectului este estimat la 16 miliarde de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici