Bulgaria ar putea achiziţiona avioane de luptă moderne împreună cu România, Croaţia şi Turcia

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat luni că Bulgaria ar putea achiziţiona avioane de luptă moderne împreună cu România, Croaţia şi Turcia, relatează Standart News, în ediţia electronică.

644 afișări
Imaginea articolului Bulgaria ar putea achiziţiona avioane de luptă moderne împreună cu România, Croaţia şi Turcia

Bulgaria ar putea achiziţiona avioane de luptă moderne împreună cu România, Croaţia şi Turcia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Dacă autorităţile relevante ajung la un consens, am putea împărtăşi noile avioane de luptă şi avea baze comune de antrenament pentru piloţi şi personalul tehnic", a afirmat Borisov, în cadrul unei întrevederi cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Potrivit lui Rasmussen, potenţialul NATO ar trebui folosit mai eficient, iar interoperabilitatea statelor membre ar trebui consolidată. El a dat ca exemplu achiziţionarea a trei avioane C-17 de mai multe state NATO, care vor fi folosite în comun. El a recomandat ca proiecte similare să fie implementate şi în alte domenii.

Boiko Borisov a subliniat că, în pofida crizei economice, Guvernul bulgar a mărit bugetul Apărării cu 300 de milioane de leva (circa 150 de milioane de euro). El a adăugat că Bulgaria lucrează împreună cu România, Croaţia şi Turcia la proiecte comune.

Referitor la scutul antirachetă, premierul bulgar şi-a exprimat sprijinul pentru amplasarea unor elemente ale sistemului în Bulgaria. "Singura noastră cerinţă este ca sistemul să protejeze întreg teritoriul Bulgariei. După aceea, în ce ţări şi ce elemente sunt dislocate depinde numai de deciziile tehnice şi strategice ale NATO", a precizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici