Cameron a îndemnat la calm după o anchetă controversată privind revoltele de la Londra din 2011

Premierul britanic David Cameron a îndemnat joi la calm şi la "respectarea" concluziilor anchetei asupra circumstanţelor morţii unui bărbat ucis de poliţie, un incident care a provocat revolte urbane în 2011.

67 afișări
Imaginea articolului Cameron a îndemnat la calm după o anchetă controversată privind revoltele de la Londra din 2011

David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este necesar să respectăm procedurile judiciare în această ţară, este necesar să respectăm concluziile proceselor şi munca juraţilor", a declarat cameron pentru BBC London.

Justiţia britanică a conchis miercuri că poliţia a acţionat "legal" ucigându-l pe Mark Duggan, un metis cunoscut de serviciile de poliţie care nu era înarmat la momentul faptelor, pe 4 august 2011. Acest incident a declanşat patru nopţi de revolte şi jafuri în Marea Britanie, în cursul cărora au fost ucise patru persoane.

"O respect mult pe mătuşa lui Mark Duggan, care a declarat (joi) că familia doreşte să sesiseze din nou justiţia, în loc să meargă în stradă", a adăugat Cameron, după care a recunoscut că Marea Britanie se confruntă în continuare cu probleme de "discriminare".

"Nu am rezolvat toate problemele. Există în continuare prejudecăţi legate de rase, există în continuare discriminări", a admis el. "Am înregistrat progrese enorme în cursul ultimilor ani, dar sunt în continuare lucruri de făcut", a adăugat premierul.

Atentă să dezamorseze eventuale tensiuni, poliţia metropolitană a anunţat că poliţia înarmată de la Londra va purta, experimental, camere pentru înregistrarea "faptelor şi acţiunilor".

"Vrem să vedem dacă acesta poate să fie un mijloc eficient de înregistrare de probe şi de a oferi asigurări publicului", a declarat directorul Scotland Yard, Bernard Hogan-Howe.

El s-a întâlnit joi cu reprezentanţi din Tottenham, cartierul în care locuia Mark Duggan. Familia, care şi-a exprimat furia, miercuri seara, după anunţarea concluziilor justiţiei, nu a dorit să participe la această întâlnire.

În opinia familiei, tatăl celor şase copii - condamnat la "pedepse uşoare" pentru posesie de canabis şi furt - a fost "executat". Familia intenţionează să organizeze la sfârşitul săptămânii "un priveghi foarte paşnic" în memoria tânărului, decedat la vârsta de 29 de ani, a anunţat reverendul Nims Obunge, care a oficiat funeraliile lui Mark Duggan, la Tottenham.

Situaţia era calmă joi în capitală, unde poliţia a fost plasată în stare de alertă, în cazul izbucnirii unor tulburări. "Nu avem informaţii (...) care să indice faptul că persoane doresc să provoace tulburări. Dar (...) ne aflăm în alertă maximă", a declarat numărul doi din cadrul Scotland Yard, Mark Rowley.

Cu toate acestea, forţele de securitate nu erau vizibile, joi, la Tottenham

Mătuşa lui Mark Duggan, Carole Duggan, a îndemnat la calm, într-o intervenţie la BBC. "Mai multe manifestaţii, mai multă violenţă (...). Este necesar să ne opunem (acestui verdict) în mod paşnic, pe căi legale", a spus ea.

La rândul său, primarul Londrei, Boris Johnson, i-a scris ministrului de Interne Theresa May, căreia i-a cerut ca poliţia din capitală să fie echipată cu tunuri de apă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici