Cameron dezvăluie planul Guvernului de a combate propagarea extremismul islamic în Marea Britanie

Prim-ministrul britanic, David Cameron, a prezentat luni un plan de a combate propagarea ideologiei extremiste în Marea Britanie pentru o perioadă de cinci ani, în cadrul unei vizite întreprinse în oraşul Birmingham, relatează BBC News online.

209 afișări
Imaginea articolului Cameron dezvăluie planul Guvernului de a combate propagarea extremismul islamic în Marea Britanie

Cameron dezvăluie planul Guvernului de a combate propagarea extremismul islamic în Marea Britanie (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Premierul britanic a declarat luni, în timpul unui discurs susţinut în Birmingham, că a stabilit strategia guvernamentală de a combate propagarea extremismului islamic în Marea Britanie prin reducerea numărului de susţinători ai acestei doctrine din rândul cetăţenilor britanici.

El a pledat pentru combaterea a ceea ce a numit "eşecul intregrării" care a determinat sute de cetăţeni britanici să se alăture organizaţiei teroriste Stat Islamic. Unii cetăţeni britanici, născuţi în cultul religios musulman, "sunt ataşaţi într-o anumită măsură" de societatea britanică, a mai precizat acesta.

Premierul a atras atenţia asupra faptului că unii tineri sunt atraşi de ideologia "extremiştilor non-violenţi" promovată de organizaţia teroristă Stat Islamic.

În timpul discursului din Birmingham, Cameron a vorbit despre cele patru probleme majore privitoare la combaterea propagandei islamiste: propagarea "mascată" a ideologiei extremiste, procesul radicalizării, înăbuşirea vocilor moderate ale islamismului şi "criza identitară" a cetăţenilor britanici, născuţi în religia musulmană.

El a adus în discuţie şi lipsa de încredere a britanicilor cu privire la întărirea valorilor britanice, referindu-se, în special, la căsătoriile forţate sau la abuzurile genitale ale femeilor. "Să nu mai închidem ochii când vine vorba despre sensibilităţi culturale", a atras atenţia Cameron.

Potrivit prim-ministrului britanic, strategia guvernamentală de combatere a propagandei duse de organizaţia teroristă Stat Islamic cuprinde următoarele puncte:

- stabilirea unui nou angajament

- lansarea unui studiu despre modalităţile de propagare a extremismului

- găsirea unor căi de a consolida valorile britanice

- discutarea problemei radicalizării în închisori şi în mediul online

- întărirea rolului presei

- propunerea unei modalităţi pentru părinţi de a anula paşapoartele copiilor dacă există temerea ca ei să se alăture grupărilor teroriste

- identificarea unor metode de "motivare" a şcolilor să devină mai integraliste.

"Astfel cred că vom câştiga bătălia cu generaţia noastră. (...) Combatând ideologia extremistă. Apărând şi promovând valorile comune ale britanicilor. Acceptând extremismul în toate formele lui, atât violentă, cât şi non-violentă", a declarat premierul Cameron.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici