Cameron şi Merkel au "discutat deschis" despre preşedinţia Comisiei Europene, afirmă Londra

Premierul britanic David Cameron şi cancelarul german Angela Merkel au purtat miercuri seara o "discuţie deschisă" despre viitorul preşedinte al Comisiei Europene (CE), au anunţat serviciile lui Cameron.

214 afișări
Imaginea articolului Cameron şi Merkel au "discutat deschis" despre preşedinţia Comisiei Europene, afirmă Londra

Cameron şi Merkel au "discutat deschis" despre preşedinţia Comisiei Europene, afirmă Londra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi lideri s-au întâlnit după dineul G7, iar "discuţiile lor au vizat viitoarea Comisie Europeană, priorităţile şi viitorul ei preşedinte".

"Discuţia pe care au purtat-o a fost amicală, deschisă şi constructivă, aşa cum se întâmplă de obicei, şi cu voinţa de a găsi un consens", a adăugat aceeaşi sursă.

Încă de săptămâna trecută, la o zi după alegerile europene, Cameron şi-a afişat în mod clar opoziţia faţă de preluarea conducerii CE de către Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, partidul de centru-dreapta care a rămas prima forţă politică în Parlamentul European (PE) după alegerile de la 25 mai.

În opinia britanicilor, Juncker, care a fost premierul Luxemburgului timp de aproape 19 ani, este un om al trecutului şi are o poziţie prea federalistă.

Merkel, membră PPE, la fel ca Juncker, l-a susţinut pe acesta, dar a subliniat asupra necesităţii de a ţine cont de punctul de vedere al Londrei.

În afară de punctul de vedere diferit cu privire la preşedinţia CE, probabila aderare a deputaţilor antieuro germani din cadrul partidului AfD la grupul condus de către conservatorii britanici ar putea să constituie un motiv de tensiune între cei doi lideri.

Cameron s-a întâlnit joi dimineaţa şi cu şeful Guvernului italian, Matteo Renzi, care şi-a consolidat poziţia în urma victoriei importante a partidului său în alegerile europene, cu preşedintele în exerciţiu al CE José Manuel Barroso şi cu preşedintele în exerciţiu al Consiliului European Herman Van Rompuy, însărcinat săptămâna trecută de către liderii europeni să caute un compromis asupra numelui viitorului preşedinte CE.

Liderii europeni urmează să propună un nume la viitorul summit, pe 26 şi 27 iunie, la Bruxelles. PE se va pronunţa asupra acestei propuneri într-o sesiune plenară, la Strasbourg, la jumătatea lui iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici