Candidatura Dilmei Rousseff la preşedinţie, anunţată în plină desfăşurare a Campionatului Mondial

Candidatura preşedintei Braziliei Dilma Rousseff pentru un nou mandat, în perspectiva alegerilor prezidenţiale de 5 octombrie, a fost confirmată în mod oficial sâmbătă de către Partidul Muncitorilor (PT, stânga), reuniţi la Brasilia în cadrul Convenţiei Naţionale.

218 afișări
Imaginea articolului Candidatura Dilmei Rousseff la preşedinţie, anunţată în plină desfăşurare a Campionatului Mondial

Dilma Rousseff (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Candidatura sa "este aprobată", a proclamat preşedintele partidului Rui Falcao.

Candidatura lui Rousseff a fost aprobată de cei 800 de delegaţi ai partidului, în prezenţa mentorului politic al preşedintei, fostul preşedinte Luiz Lula da Silva (2003-2010).

"Este momentul să mergem înainte, este momentul să facem schimbări, dragii mei tovarăşi", a declarat Rousseff, în vârstă de 66 de ani, imediat după ce i-a fost confirmată candidatura în alegerile prezidenţiale, în plină desfăşurare a Campionatului Mondial de Fotbal.

Rousseff, o fostă membră a gherilei, torturată şi încarcerată în timpul dictaturii (1964-1985), a ajuns la putere în 2011.

Ea se confruntă de câteva luni cu o erodare a popularităţii de care se bucură. Însă este în continuare favorită în sondaje, cu 39% în intenţiile de vot, potrivit unei anchete Ibope publicate joi.

Principalii ei doi adversari vor fi social-democratul Aecio Neves (PSDB), cu 21% în intenţiile de vot, urmat de socialistul Eduardo Campos (PSB), creditat cu 10% din intenţii, potrivit unui sondaj recent.

Brazilia, a şaptea putere economică mondială, a fost afectată anul trecut de o frondă socială, considerată istorică, vizând factura prea mare a Campionatului Mondial - 11 miliarde de euro - şi deficienţe acute în sectoarele transporturilor publice, educaţiei şi sănătăţii.

Nemulţumirea unor întregi categrii din populaţie este în continuare importantă şi vizează o clasă politică criticată extrem de dur în ansamblul ei.

Însă brazilienii sunt pasionaţi de Campionatul Mondial, pe care visează să-l câştige pentru a şasea oară în finala de la 13 iulie, pe Stadionul Maracana de la Rio de Janeiro.

Ei par că şi-au lăsat revendicările deoparte, pentru mai târziu. Manifestaţiile organizate în timpul Campionatului Mondial de Fotbal par să mobilizeze un număr limitat de activişti de extremă stânga sau anarhişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici