Canicula provoacă prăbuşirea unui chei din Sankt-Petersburg şi incendii în numeroase zone din Rusia

O parte a unui chei istoric din centrul oraşului Sankt-Petersburg s-a prăbuşit, joi, din cauza caniculei care afectează de trei săptămâni Rusia, au anunţat serviciile municipale, iar în mai multe regiuni din ţară, incendiile provocate de valul de căldură au distrus sute de case.

39 afișări
Imaginea articolului Canicula provoacă prăbuşirea unui chei din Sankt-Petersburg şi incendii în numeroase zone din Rusia

Canicula provoacă prăbuşirea unui chei din Sankt-Petersburg şi incendii în numeroase zone din Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O porţiunde de aproximativ 15 metri a cheiului de granit, dar şi balustrada metalică a canalului Griboiedov s-au prăbuşit", a anunţat Aleksandr Belov, inginer în cadrul întrerprinderii Mostotrest, care asigură mententenanţa podurilor din fosta capitală imperială.

El a pus acest incident pe seama caniculei, pe care venerabilul chei, datând din 1780, nu a suportat-o.

În urma prăbuşirii nu au fost înregistrate victime, potrivit aceleiaşi surse.

Oraşul Sankt-Petersburg, situat în nord-vestul Rusiei, la Marea Baltică, a înregistrat, de asemenea, noi recorduri de temperatură, de când se înregistrează aceste date şi până în prezent, mercurul termometrelor urcând miercuri până la 35 de grade Celsius.

De asemenea, focurile izbucnite în păduri din cauza caniculei se agravau, în ţară fiind devastate sute de locuinţe.

Rusia se confruntă, de câteva săptămâni, cu o caniculă fără precedent. La Moscova, a fost înregistrată, joi, o temperatură-record de 38,2 grade Celsius.

"Staţia meteorologică principală a înregistrat o temperatură de 38,2 grade" Celsius, la ora locală 16.00 (15.00, ora României), au anunţat aceste servicii, care înregistrau, cu o oră înainte, 37,8 grade Celsius.

Acesta este un nou nivel-record absolut, de la începutul înregistrării temperaturilor în Rusia, în urmă cu 160 de ani, nivel care îl depăşeşte pe cel înregistrat luni, de 37,2 grade Celsius la umbră.

În regiunea Moscova, mercurul termometrelor s-a apropiat de 39 de grade Cesius, conform previziunilor meteorologice, care anunţă că temperatura atmosferică urmează să scadă, în zilele următoare, cu câteva grade.

Valul de căldură fără precedent din Rusia şi fumul provocat de incendiile de vegetaţie din regiune, provoacă, la Moscova, o poluare care, miercuri, a depăşit până la de zece ori norma, potrivit observatorului calităţii aerului din capitala rusă.

Din cauza acestei călduri extreme şi a poluării, şeful serviciilor sanitare ruse, Ghennadi Onişcenko, a îndemnat populaţia "să stea acasă şi să diminueze efortul fizic". Această recomandare se adresează în special persoanelor bătrâne şi copiilor.

De la începutul incendiilor de vegetaţie, în iulie, 576 de hectare de turbărie au luat foc în zona Moscovei, potrivit unui oficial din cadrul Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, Evgheni Sekirin, citat de agenţia Interfax.

Avioane aparţinând acestui minister încearcă să stingă focarele de incendiu, a anunţat instituţia.

Canicula şi seceta în Rusia provoacă, de asemenea, incendii de pădure, care au antrenat, joi, evacuarea a şapte tabere de vacanţă pentru copii şi a trei spitale, în regiunea Voronej, la aproximativ 600 de kilometri sud de Moscova, potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit presei ruse, sate întregi au fost devastate de incendii, în ultimele zile, în mai multe regiuni ale ţării.

La Voronej, 17 case au fost distruse de flăcări, iar într-o altă localitate din regiune au fost distruse 40 de case. De asemenea, drumul federal care traversează regiunea a fost închis. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a solicitat informaţii telefonic guvernatorului regiunii, Aleksei Gordeev, privind măsurile luate în lupta împotriva incendiilor, potrivit agenţiei RIA Novosti.

În regiunea Nijni Novgorod, la est de Moscova, au fost distruse 341 de case, toate aflate în aceeaşi localitate, şi au fost evacuaţi peste 600 de locuitori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici