Casa Albă anunţă că Obama nu-l va primi în martie pe Netanyahu, aflat în campanie electorală

Preşedintele american Barack Obama nu se va întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul vizitei acestuia în Statele Unite, la începutul lui martie, în cursul căreia liderul israelian, aflat în campanie, urmează să evoce situaţia din Iran, a anunţat joi Casa Albă.

659 afișări
Imaginea articolului Casa Albă anunţă că Obama nu-l va primi în martie pe Netanyahu, aflat în campanie electorală

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele nu se va întâlni cu premierul Netanyahu, din cauza apropierii alegerilor din Israel", care vor avea loc pe 17 martie, a declarat Bernadette Meehan, o purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională.

Neprimirea unor candidaţi care se află în campanie este "un principiu şi o practivă veche", a adăugat ea.

Liderul israelian urmează să vorbească pe 3 martie în Congresul Statelor Unite, în care unii congresmeni ameninţă că vor adopta noi sancţiuni împotriva Iranului, împotriva recomandării lui Obama şi în contextul în care Iranul se află în toiul unor negocieri cu marile puteri asupra programului său nuclear controversat.

Această vizită a luat prin surprindere Casa Albă, informată despre invitaţia adresată de către republicani premierului israelian cu puţin timp înainte de anunţarea acesteia, miercuri.

În termeni utilizaţi extrem de rar - ilustrând situaţia relaţiilor dintre Netanyahu şi Obama -, purtătorul de cuvânt al preşedintelui a evocat o "îndepărtare" de la protocol.

Obama şi aliaţii săi se tem că această vizită poate fi o ocazie ca Israelul şi republicanii, care deţin controlul asupra Congresului, să atragă şi mai mulţi opozanţi faţă de un acord cu Iranul, cu riscul de a provoca eşecul negocierilor în curs.

"Preşedintele a fost clar în privinţa opoziţiei sale faţă de orice propunere a Congresului cu privire la Iran care ar submina negocierile noastre şi ar diviza comunitatea internaţională", a subliniat Meehan.

Obama a spus că va opune un vot de veto oricărei propuneri de lege care impune noi sancţiuni Teheranului.

"Adăugarea unor noi obstacole, în acest stadiu critic al negocierilor (...), va dăuna eforturilor pe care le depunem în acest moment decisiv", subliniază miniştrii german, francez şi britanic de Externe şi şefa diplomaţiei UE într-un articol publicat în ziarul The Washinton Post (WP).

Iranul, care dă asigurări că programul său nuclear este de natură civilă, caută să obţină - în schimbul unui acord care garantează natura paşnică a acestui program - anularea sancţiunilor economice care-i afectează dur economia.

În comunicatul prin care Guvernul israelian confirmă vizita lui Netanyahu nu este evocată vreo întâlnire cu Obama.

Premierul israelian, care va vorbi şi despre islamul radical, urmează să participe, de asemenea, la Conferinţa anuală AIPAC - puternicul grup de interese american proisraelian care se reuneşte în perioada 1-3 martie la Washington.

Obama şi Netanyahu au vorbit la telefon pe 12 ianuarie.

Netanyahu se va adresa pentru a treia oară Congresului, o onoare extrem de rară acordată unui lider străin.

Vizita sa va avea loc cu două săptămâni înainte de alegerile legislative anticipate din Israel, al căror rezultat este incert.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici